Leskovčani i dalje sa najtanjim novčanicima u Srbiji

Prosečna zarada za novembar 2020. godine u Srbiji, bez poreza i doprinosa, iznosila je 60 926 dinara, dok je medijalna neto zarada za novembar iznosila 46 861 dinar, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

I dok je prosečna bruto zarada iznosila 84.201 dinar, Jablanički okrug je i dalje na začelju i sa najmanjim primanjima u Srbiji, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za Statisiku. Tako je prosečna bruto zarada u Leskovcu u novembru iznosila 66.542 dinara, u Nišu 80.850, Pirotu 79.178, a Vranju 69.630 dinara.

U istraživanju o zaradama (u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o porezu na dohodak građana) pod zaradom se podrazumevaju sve isplate zaposlenima na koje se plaćaju pripadajući porezi i doprinosi.

Zaradu čine:

– zarade zaposlenih u radnom odnosu, uključujući naknade za dežurstva, za rad noću i po smenama, nedeljom i praznikom; naknade za ishranu u toku rada i za neizvršene časove rada (godišnji odmor, plaćeno odsustvo, praznici, bolovanja do 30 dana, odsustvo zbog stručnog usavršavanja, zastoj u radu koji nije nastao krivicom radnika); regres za korišćenje godišnjeg odmora, nagrade, bonusi i sl.;

– naknade za rad zaposlenih van radnog odnosa (po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova).

Zaradom se ne smatraju naknade po osnovu ugovora o delu, naknade za bolovanja duža od 30 dana, naknade troškova zaposlenima za dolazak na posao i odlazak sa posla, za vreme provedeno na službenom putu u zemlji i inostranstvu, naknade za smeštaj i ishranu tokom rada i boravka na terenu, otpremnine zaposlenima pri odlasku u penziju ili za čijim je radom prestala potreba, jednokratne naknade u skladu sa socijalnim programom, naknade troškova pogrebnih usluga i naknade štete zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, jubilarne nagrade, solidarne pomoći, kao ni ostala primanja za koja se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

10 komentara

 • Gde ste botovi, gde su komentari?

 • Brate, neće oni ni da se jave na ovo, ili će komentarisati kako gradonačelnik čini sve da nam bude bolje, ali ne može da utče na poslodavce. Ma to je bagra, koja je čipovana i rade kako su programirani. Očito da im je čip jako loš, ali oni to ne mogu da shvate. Možda će početi i da nas ubeđuju kako ne trebamo verovati svom džešu, ušima i očima, već njihovim vođama, koji zaista žive u zlatnom dobu, a mi svi ostali u najblatnjivijem.

  • Ma.kad ce popis da se vidi koliko nas je ostalo na jugu,mnogi su otisli trbuhom za kruhom,sto prema severu zemlje,sto u inostranstvo,jer je stvarno,juznije tuznije

 • Hvala našem gradonačelniku! Zahvaljujući njemu zauzima o zasluženo mesto!

 • Kolika je prosecna plata u Zlatnom tragu, Moravki, Ditsu, 4m, Abc, Martini Vesto, Bimtex i jos par lokalnoh „biznismena“ sa osnovnim skolama? Hvala unapred.

 • Zahvaljujući našem voljenom gradonačelniku u svemu smo prvi, evo i u zaradama smo prvi, odozdo! Zlatno doba za zlatan minimalac.

 • Znate vi leskovcani mozete da se samo prcite s tej plate. Znate li sta je sirotinja u Lebane. Za sol i leb nemaju ljudi.
  A zamenik prerdsednika opstine, posto mu ne dali kancelariju po njegov ukus, demonstrativno nece ni na rabotu da dodjuje.
  Po platu dodjuje.

  • Pa vi ste ga birali u Lebane, niko vam ga na silu nije doveo. Kako ste glasali tako će vam i bude, kao i nama svima u Srbiju. Nama na koga da se ljutimo, sami smo krivi, i sad ćutite i trpite.

 • U pravu si brate sami smo trazili,sad trpite.Naseg gradonacelnika ne moze ni apokalipsa da pomeri sa tog mesta.

vaš komentar