Leskovčani Stojković i Hubač tema nedelje u Srbiji: Postoji neka južnjačka vatra

Srpski naučnik u oblasti genetike Miodrag Stojković iz Leskovca i dramaturg Željko Hubač, rodom iz Leskovca, u žiži su javnosti Srbije ovih dana jer nisu hteli da prećute nepravde, u vremenima kada se uglavnom saginje glava.

Stojković, prvi naučnik u svetu koji je stvorio ljudski embrion u humane svrhe, po ko zna koji put negoduje što nije primljen u Srpsku akademiju nauke i umetnosti (SANU) sa, prema poslednjim podacima, 13.018 puta citiranih naučnih radova, i pri tom polemiše sa akademicima dokazujući da su pogrešili.

Hubač je smenjen sa mesta direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu zbog sasvim blage kritike rukovodstva pozorišta, pa se glumački ansambl pobunio smatrajući da do sada nije imao boljeg direktora.

Šta je to što Leskovčane u pojedinim situacijama tera na bunt, na reakciju, na nepodnošenje nepravde, pitali smo dvojicu poznatih i priznatih Leskovčana?

Željko Hubač nije član ni jedne političke stranke, a Miodrag Stojković bio je visoki funkcioner Demokratske stranke

Leskovčani i generalno južnjaci su bundžije, ne trpimo nepravdu. Pogledajte kroz istoriju, ovde su su se dizale bune, rađale vođe“, prva je reakcija Stojkovića.

Bitno je da se kaže, ljudi koji ne pričaju se plaše. Ja tražim dijalog, ali dijaloga nema nego se priča iza ćoška, laže se. Ako ne znaju kako se vodi dijalog, da ih mi Leskovčani naučimo, može na leskovačkom dijalektu, može na beogradskom, kako im drago“, pola u zbilji pola u šali priča Stojković.

Hubač nije baš bio voljan za razgovor jer želi, kako kaže, da se vatra ne podgreva već da se pronađe najbolje rešenje za glumce. Ipak, pristaje da govori o mentalitetu u Leskovcu, gradu u kome je odrastao i školovao se i gde se rado vraća, i baš priča o – vatri.

Mi Leskovčani imamo neku specifičnu energiju, uvećane emocije, mada ponekad idemo iz jedne u drugu krajnost. Postoji neka vatra u nama. U toj vatri možemo da sagorimo, ali ako je racionalizujemo, svedemo na činjenice, racionalni odnos, ona može delovati pozitivno“, objašnjava ovaj Leskovčanin.

O sebi i svom radu i rezultatima rada ne želi da govori ni o tome kakav je on lično čovek, već samo kaže da se trudi bude – pošten čovek.

Iako pred tv kamerama vatreno brani svoje stavove, ne libeći se da kaže da pojedini akademici ne zaslužuju to zvanje, Stojković i za Jugmediu potvrđuje da mu ne pada na pamet da ikada više bude kandidat za SANU, a Hubač ponavlja da se ovde ne radi o njemu, nego o višem interesu zbog čega je javno ukazao na nedostatak budžeta za nove predstave u novoj pozorišnoj sezoni Narodnog pozorišta Beograd.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

15 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Isto takođe
19.10.2018. 15:42

Jeste, gospodine Stojkoviću, mi smo bundžije. Evo sve hitam da se stavim na čelo kolone, pa posle, kad ostvarim vaše ciljeve, e onda ćemo da rotiramo. Posle mene neće biti ni na začelju. Borite li se vas dvojica za moje ciljeve, za ciljeve mojih prijatelja slilčnomišljenika? Molim? Ne, vi ih ne znate, a i ne zanima vas.

Svi smo mi LINDA
19.10.2018. 17:49
Odgovor za  Isto takođe

Slažem se, potpuno se slažem sa Vama „Takođe“. Neka se izbore u okviru svoje struke. Ne može se tuđim gloginje mlatiti. Sad kad je stani-pani sete se svojih zemljaka.

A kako se Her Cegerovi...
19.10.2018. 19:42
Odgovor za  Svi smo mi LINDA

..,, uvijek,, secaju svojih zamljaka,TAKODJE.Nema kod njih znas ne znas.Vec bolan,,ej zemljak,ajd ovamo,ceka te fotelja,,E,zato nema mesta za Juznjake.

čaki
19.10.2018. 21:58
Odgovor za  Svi smo mi LINDA

Stvarno lupaš. Da li znaš Lindice šta si napisala. Kome treba recimo Mićko Stojković da se dokazuje u struci. Da nećeš možda ti i isto takođe da ocenjujete njegove radove.

Svi smo mi LINDA
20.10.2018. 15:46
Odgovor za  čaki

A da nećeš valjda Ti, čitaoci i redakcija Jugmedije da određujete koga če primiti u SANU? I to čudo da vidimo i onda smo sve videli. Portalski akademici!

Nije baš tako
19.10.2018. 18:24
Odgovor za  Isto takođe

Stojković treba da dobije ono što je zaslužio, kako da ne bude član SANU, verujem da ima veće rezultate od mnogih članova…
To ne smeta nikome od nas da se bori za svoje ciljeve, pravda treba da bude zadovoljena. Trebalo bi svi da se bore za pravdu, inače bahati i bezobrazni će nadjačati…

Svi smo mi LINDA
19.10.2018. 19:43
Odgovor za  Nije baš tako

Ama neka bude, i treba da bude, ali šta ćemo mu mi? Da pišemo peticiju, da to bude na silu?

Radionica za titule i ordenje
20.10.2018. 17:59
Odgovor za  Isto takođe

Hubaču da se da titula viteza i medalja za zasluge i hrabrost. Stojkoviċu nobelova nagrada za književnost.

U otvorenom..
19.10.2018. 15:48

..pismi preds.SANU V.Kostića,kojim odgovara na napade jednog od kandidata za SANU,reče da su urgirali neki da tog “ napadača „nekako proguraju,sa obrazloženjem“ma pusti ga,takvi su Ličani“.E dragi moji zemljaci,dzaba vam znanje,kad nemate „ko da vas pogura“.A iskreno se nadam da će Južnjaci biti ti koji će se pobuniti protiv nepravde.

Kad bi se zezali
19.10.2018. 18:13

Pa Stojkovicu stvarno nije pravedno sa tolikim radovima koji izlaze u svetskim naucnim casopisima da te ne izaberu za clana Sanu.A pravedno li je to sto ti je gospodin sadasnji gradonacelnik pomogao kad niko nije hteo da otvoris kliniku.Koliko se secam on je i presekao vrpcu a ti si mu vratio tako sto si postao veliki demokrata.Pravedno li je to gospodine Stojkovicu.

Cinjenice
19.10.2018. 19:33
Odgovor za  Kad bi se zezali

Cvetanovic je samo ofarbao gradsku kucu na Hisaru i zbog toga usao u sukob sa Gojkom Velisckovicem jer je visestruko premasio vrednost radova o cemu je i Gojko govorio na Skupstini. Kompletnu opremu za kliniku, besplatnu vantelesnu oplodnju i dozvole ministarstva obezbedila je vlast iz 2007. godine na celu sa tada dr Vladanom Marinkovicem.

Svi smo mi LINDA
20.10.2018. 17:56
Odgovor za  Kad bi se zezali

Valjda je država pomogla Stojkoviċu, a sadašnji gradonačelnik je tada bio na poziciji za koju je plaċen od države (čitaj: gradjana) i vršio svoju dužnost . izvršavao je svoje radne zadatke, za koju je primao platu. Ej, svi mi koji imamo kakav-takav posao imamo i svoje obaveze i svoje radne zadatke.

Душан Дојчиновић
19.10.2018. 22:34

Баш тако.Изгледа да сам ја бунџија што се тиче позоришта!?Не знам можда Хубач зна!?

Mesh
20.10.2018. 07:36

Ne vole ih samo zato što su Leskovčani…jer kad smo mi u Leskovac jeli zlatnim viljuškama oni u Beograd nisu jeli zlatnim viljuškama…tako nekako beše

Keki
21.10.2018. 18:45

Dobro primeceno. Dobro napisano