Lopov odneo kompjuter kroz prozor Gradske uprave

Iz Uslužnog centra Vranje koji funkcioniše pri Gradskoj upravi, tokom prethodne nedelje, ukraden je jedan radni kompjuter saznaje Jugmedia.

Ovu informaciju potvrdio je i načelnik Gradske uprave, Dušan Aritonović koji nije želeo detaljnije da se izjašnjava povodom ovog događaja, uz konstataciju da je slučaj prijavljen policiji, a iz policije je kratko saopšteno  da su preduzete sve istražne radnje i da  se za počiniocem traga

Kompjuter je, sudeći po nezvaničnim informacijama , iznešen kroz prozor sa zadnje strane zgrade koja se graniči sa Policijskom upravom. Iako su obe zgrade pokrivene video nadzorom, pomenuti prozor potpada pod „mrtvi ugao“, što znači da kamere nisu mogle usnimiti kradljivca. Zadnji deo Uslužnog centra nalazi se ispod potpornog zida zgrade policije ali je mesto relativno lako dostupno zbog prolaza koji deli sa stambenim objektom .

Predrag Branković, iz odeljenja informatike , tvrdi da se radi o kompjuteru koji košta oko 20.000 dinara.

Mi praktikujemo da ne nabavljamo skupe kompjutere, jer nam zahtevnost posla ne iziskuje jake mašine na kojima rade službenici pa je to politika kojom se vodimo. Vrednost kompjutera je zanemarljiva, budući da je odneto samo kućište“, kaže Branković i dodaje da ne vidi smisao takve krađe.

Upitan o mogućnosti zloupotrebe podataka ili mogućnost nelegalnog priključivanja na mreži on veli,

U tim kompjuterima matične službe nema nikakvih osetljivih podataka,  to je radna jedinica sa kojom se pristupa na server koji jedini skladišti podatke. Ponovo, da bi pristupio mora da bude povezan na mrežu Gradske uprave tako da nikakve zloupotrebe ne može biti“ tvrdi Branković.

Prema njegovim rečima jedino šte se eventualno nakon krađe može naći u kompjuterima jesu neki lični podaci koje je slubenik čuvao na komjuteru, ako uopšte postoje takvi.

Sve ostalo je marginalno, u tim kompjuterima se unose imena i prezimena rođenih i umrlih za teritoriji Pčinjskog i Gnjilanskog okruga, tako da to ni na koji način ne može da ugrozi čuvanje podataka građana

Ipak ostaje nedorečeno hoće li neko od zaposlenih snositi makar disciplinsku odgovornost, jer  je prozor nakon radnog vremena ostao otvoren. Opet sa druge strane, izvor blizak dešavanjima navodi da je ukraden komjuter od skora predat  na rad u Uslužnom centru.

Podsećanja radi, pre dve nedelje, rad jednog od zaposlenih u Gradskoj upravi Vranje postao je predmet interesovanja inspektora za privredni kriminal MUP Srbije, i tom prilikom zaplenjen je komjuter na kojem je službenik radio . Za sada se ova dva događaja ne dovode u vezu od strane naših sagovornika.

Milan Zdravković