Vaskršnji bazar u centru Medveđe

Mašta, veština i lepota u Ulici dobre volje

Ukrasi pravljeni sa puno mašte i ljubavi poređani na tezgama od školskih klupa preko centralnog trga u Medveđi, nazvanog na jedan dan – “Ulica dobre volje”.

Usred te ulice odvijao se juče prvi Vaskršnji bazar u ovoj varoši, u organizaciji učenika i nastavnika Osnovne škole “Gornja Jablanica”, kojim su Medveđani bili iznenađeni i zadivljeni, ali i sami organizatori.

Kao direktor škole sam zaista srećna i zadovoljna što smo imali prilike da našu školu u ovako maloj sredini poput Medveđe predstavimo na lep i kreativan način. Zadovoljstvo je rukovoditi ovakvom školom i imati ovakvu decu”, kaže za Jugmediu Slavica Đonić, direktorka škole sa 370 učenika.

Pokazalo se, zapravo, da je prvi Vaskršnji bazar, prodajnog i humanitarnog karaktera,  i bukvalno izmamio dobru volju sa svih strana.

Učenici su sa svojim nastavnicima nedeljama radili na lepezi ukrasa, za svaki ukus i džep. Pored farabnih jaja, izložene su bile slike na papiru i u duborezu, magneti od gipsa, saksije sa cvećem, čak i “čuvar kuća”, venčići, mirišljavi sapuni, činije, vaze i tegle u dekupažu, predmeti od pečene gline i još mnogo toga.

Sa jedne strane mi, vešti trgovci, sa druge kupci. Sve smo prodali, sve do poslednjeg ukrasa”, hvale se učenici osmog razreda.

Na ovu ideju došli su i sproveli je sa svojim učenicima veroučitelj Dalibor Cvetković, iskusan u sličnim akcijama, nastavnica likovnog vaspitanja Radmila Doderović, psihološkinja škole Tamara Arsić, uz veliku podršku direktorke Đonić, ali i samog predsednika opštine Nebojše Arsića.

Oko 70 posto ukrasnih vaskršnjih predmeta izrađivali smo sa učenicima u školi, ali deca su svoju misiju toliko ozbiljno shvatila da su nastavila sa radom i kod kuće uz pomoć roditelja”, ne krije zadovljstvo Dalibor Cvetković.

Mali vešti trgovci su svoje proizvode prodavali po cenama od 30 do 150 dinara, a slike, njihovih ruku dela, i do 500 dinara.

Direktorka škole objašnjava da će se od prikupljenog novca kupiti knjige ili platiti ekskurzije najugroženijim učenicima, a možda i sasvim nešto drugo, potrebno za rad samog odeljenja.

U svakom slučaju, planiramo da ovo postane tradicija koja će svake naredne godine veličati jedan od naših najvećih hrišćanskih praznika”, zaključuje Slavica Đonić posle uspešno održanog Vaskršnjeg bazara u centru Medveđe.

Milica Ivanović