Menja se krov na staroj kući Hristića, odnosno, pirotskog muzeja

Tokom leta u Muzeju Ponišavlja, smeštenom u starom zdanju nekadašnjeg bogatog trgovca Hriste Jovanovića – Malog Riste, biće zamenjen dotrajali krov, kao i na  zgradi pored nje, za šta odbreno 4 miliona dinara od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Ostatak sredstava potrebnih za realizaciju ovog posla obezbedjen je iz budžeta grada i samog muzeja.

Kada je reč o gradjevinskim radovima u toku je rekonstrukcija depoa Muzeja koja se realizuje u saradnji sa Udruženjem “Gea“ i već je uredjena prostorija koja će biti biblioteka

Zgrada Muzeja, stara više od 160 godina je prava dragocenost. U nekoliko navrata ova kuća i kompleks Muzeja poslužili su kao autentična scenografija za snimanje filmova.

Kuća porodice Hristić, u kojoj je više od šest decenija smeštem Muzej Ponišavlja, jedan je od najvrednijih spomenika starovaroške arhitekture u ovom delu Srbije i spomenik kulture od izuzetnog značaja. Sagrađena je 1848. godine po narudžbini bogatog pirotskog trgovca Hriste Jovanovića – Malog Riste.

Kuća porodice Hristić je primer spomenika tradicionalne arhitekture sredine 19. veka a muzejska postavka je originalna i autentična srpska kuća 19. veka.

Zbog svog spoljašnjeg izgleda, arhitektonske zanimljivosti i starosti, Muzej je bio mesto gde su se snimali filmovi i dokumentarne emisije. U ambijentu Muzeja, odnosno kuće Malog Riste, snimana je TV serija ‘’Vuk Karadžić’’ a reditelj Zdravko Šotra je u ambijentu stare varoši i odajama Muzeja snimao veoma gledane filome “Zonu Zamfirovu’’ i ‘’Ivkovu slavu’’ . Prošle godine je u ambijentu Muzeja Jug Radivojević snimao je film “Vrati se zone“.

Zoran Panić