Mikro, male i srednje firme dobijaju bespovratna sredstva

Veće grada Niša donelo je na poslednjoj sednici rešenje o dodeli bespovratnih sredstava za internacionalizaciju i unapređenje konkurentnosti 57 mikro, malih i srednjih preduzeća i rešenje o dodeli bespovratnih sredstava za finansiranje tri projekta koji će doprineti boljoj saradnji tri naučno-obrazovne institucije i 14 malih i srednjih preduzeća.

Prema rečima načelnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milana Ranđelovića za pomenute mere biće izdvojeno ukupno 28 miliona dinara, a sredstva su odobrena u okviru javnog poziva raspisanog na osnovu  Programa lokalnog ekonomskog razvoja.

„Internacionalizacija znači nastup i prezentaciju na sajmovima u inostranstvu, a mera konkurentnosti obuhvata nekoliko mogućih namena. Ona podrazumeva pre svega uvođenje standarda i dobijanje sertifikata, testiranje novih proizvoda i unapređenje proizvodnje i proizvoda“, kazao je Ranđelović.

Ističe da je na javni poziv stiglo oko 150 prijava, a 29 prijava firmi i naučno obrazovnih institucija je jako dobro.

„Zbog toga što smo za određene mere imali veće interesovanje, a za neke manje interesovanje predložili smo izmenu jedne tačke Programa lokalnog ekonomskog razvoja i preraspodelu sredstava u okviru ukupno odobrenog iznosa. To će nam omogućiti da sredstva usmerimo kao onim merama za koje vlada najveće interesovanje“, rekao je Ranđelović.

Najveće interesovanje vladalo je za meru unapređenja konkurentnosti i za meru unapređenja saradnje naučno-obrazovnih institucija i privrede.