Pirotsko JP ‘’Vodovod i kanalizacija’’ ulaže velika sredstva u sistem vodosnabdevanja

Milion evra u rekonstrukciju Crpne stanice Berilovac

 

Do kraja godine JP ‘’Vodovod i kanalizacija’’ Pirot počeće još jednu velike investicije u vodovodnu mrežu – potpunu rekonstrukciju Crpne stanice Berilovac, a ova velika investicija od milion evra realizovaće se zahvaljujući saradnji ‘’Vodovoda’’ i grada Pirota sa KFW – Razvojnom bankom Nemačke.

Ovo su danas saopštili su danas čelnici lokalne samouprave i ovog JP tokom obilaska ove stanice.

“U Crpnoj stanici Berilovac je već uveden SKADA sistem, koji omogućava potpuni monitoring sistema, odnosno automatizaciju rada pumpi gradskog i 18 seoskog vodovoda koji su u sistemu našeg javnog preduzeća, Po potrebi se otvaraju i zatvaraju ventili i pumpe što omogućava  brzo reagovanje na situacije koje su nepovoljne po sistem. Štedimo i na broju radnika i na gorivu tako da je ekonomski veoma isplativa. Ovde će se investirati  milion evra  a taj obiman posao treba da počne da se realizuje do kraja godine. Reč je o jako velikim radovima, potpunoj zameni filtera, pumpi i automatike i još jednom rezervoaru za grad, što će imati veliki značaj na još bolji kvalitet vodosnabdevanja u gradu-kaže  direktor JP ‘’Vodovod i kanalizacija’, objašnjava’ Zoran Nikolić, dodajući da se sve to finansira iz sredstava Nemačke razvojne banke – KFW pri ćemu je 30 posto sredstava donacija a ostali su veoma povoljni krediti.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je reč o jako bitnom sistemu  koji predstavlja “srce” sistema za vodosnabdevanje u gradu.

 “U planu je izgradnja modernog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kada i njega završimo, Pirot će biti na samom vrhu u zemlji kada je reč o kvalitetu vodosnabdevanja”, ubeđen je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

“Ovde će se uložiti  oko milion evra u dalju modernizaciju sistema. Obnoviće se Stanica u smislu da nećemo imati problema sa mutnoćom kada su veoma jake kiše, što je jedini problem koga imamo sa našim sistemom jer je vodosnabdevanje uredno. Za razliku od nekih drugih gradova u Srbiju u Pirotu nemamo problema sa prisustvom teških metala i sličnih nedozvoljenih sastojaka. Piroćanci piju vodu koja samo prođe kroz filtre, koji su u stvari pesak, otkloni se mutnoća, tretira hlorom i to je već pijaća voda”, ističe kaže Vasić.

Vasić dodaje da je u proteklom periodu puno urađeno i u zamenu vodovodne mreže u gradu i selima.

“Trenutno se menja kompletna vodovodna mreža u selu Poljska Ržana, radiće se i neke gradske ulice, do sada je desetak kilometara mreže već zamenjeno i ukupna investicija koje ćemo mi imati sa nemačkom Razvojnom bankom KFW kada se završi i ova investicija iznosiće tri miliona evra. Od toga je milion evra donacija, dva miliona su takozvani ‘’meki krediti’’ koje Vodovod uspešno vraća.Kada se sve ovo završi ostaće da se pozabavimo i kanalizacionim sistemom, mada je i tu dobra situacij”, dodaje Vasić.

Zoran Panić