Ministar Vukosavljević: Pirot u sam vrh Srbije po izdvajanju za kulturu

Ministar kulture i informisanaj Vladan Vukosavljević izjavio  je danas u Pirotu da je 19. Salon knjige i grafike u ovom gradu dokaz da ova sredina brine o kulturi i da sa manje ili više napora organizuje jednu ovakvu manifestaciju koju nemaju ni neki veći gradovi u Srbiji.

Ovakve manifestacije su izuzetno značajne za kulturu Srbije”, rekao je Vukosavljević koji je posle razgovora sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem, obišao 19. Salon knjige i grafike u hali Kej.

Videli smo veliki broj dece na jednoj radionici na Salonu. Tako se gaji čitalačka publika i stvara interesovanje za knjige. Oduševljeni smo što smo ovde videli najmladju publiku i dobru ponudu knjiga. To sve govorio tome da čitalački ukus treba gajiti i da postoji interesovanje za knjigu”, rekao je Vukosavljević.

Na pitanje o manjku zaposlenih u ustanovama kulture u Pirotu i da li će tu biti nekog pomaka,ministar je rekao da država mora da stvara uslove da u onim sredinama koje ulažu u kulturu da se taj kulturni život dodatno razvija.

Raduje podatak da lokalna samouprava Pirota za kulturu izdvaja 9 posto iz gradskog budžeta.  To Grad Pirot svrstava u sam vrh gradova i opština u Srbiji po izdvajanjima za kulturu. Mi ćemo u pogledu propisa, zakona i drugih mera učiniti sve da sprovodjenje kulturne politike bude lakše. Inistiraćemo na zapošljavanju novih neoophodnih kadrova”, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da se Ministarstvo maksimalno trudi da pomaže sve sredine u Srbiji koje imaju dobre programe i projekte iz oblasti kulture.

“Preko projekta ‘Gradovi u fokusu’ naročito u poslednje dve godine uspeli da pojačamo kulturni život ,naročito u oblasi investicija. Drugi konkurs Ministarstva su konkursi iz osam oblasti. Verujem da će uspešni projekti, a Pirot ih ima ove godine biti pomognuti”.

Prema njegovim rečima,  U 2016. i 2017. godini  Pirot je preko projekata Ministarstva iz oblasti kulture i informisanja  dobio oko 17 miliona dinara.

Mogu da kažem da smo zadovoljni onim što smo videli i čuli u Pirotu i da ćemo posvetiti pažnju projektima iz Pirota”,rekao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Vasić je izrazio zadovoljstvo zbog posete ministra Vukosavljevića i sastanka koji je održan u Gradskoj upravi.

Na sastanku smo upoznali ministra sa ustanovama kulture i njihovim problemima. Oko 9 posto iz budžeta izdvajamo za ustanove kulture i preko 1,5 posto za medije. U proteklom periodu je dosta novca uloženo u rekonstrukciju nekih objekata ali je potrebna rekonstrukcija Doma Vojske, proširenje Arhiva, Galerije. Muzeja…”,rekao je Vasić.

On je dodao da Pirot imamo potrebu za zapošljavanje novih kadrova u kulturi

U proteklom periodu je sedam radnika otišlo iz Pozorišta i veoma teško je raditi u takvim uslovima. I pored toga, ustanove kultire dobro rade i imaju raznovrsne programe. Saradnja sa Ministarstvom i njihova podrška nam je itekako potrebna”, rekao je Vasić, dodajući da očekuje da se Pirot ove godine nadje u projektu Ministarstva “Gradovi u fokusu”.

Ministaras Vladan Vukosavljević je tokom posete Pirotu obišao i ustanove kukture i razgovarao sa direktorima ovih ustanova u gradu.