Školovanje sa elementima dualnog obrazovanja u Školi za tekstil i dizajn Leskovac

MODNI KROJAČ Trogodišnjim obrazovnim profilom brže do radnog mesta

Školovanje u profilu modni krojač odvija se po obrazovnom modelu sa elementima dualnog obrazovanja. Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem, kažu u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, koja vrši upis za obrazovni profil po sistemu sličnom dualnom obrazovanju

Slično kao i u dualnom obrazovanju,  jedan deo školovanja budućih modnih krojača odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom.

U školi đaci stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje na radnom mestu počinje od druge godine kada učenici/ce obavljaju praktičnu nastavu u kompaniji i to u drugoj godini dva dana, a u trećoj godini čak tri dana nedeljno.

Osim povećanog broja časova koje učenici/ce provode na praktičnoj nastavi u kompaniji, i kvalitetnjihove obuke je poboljšan.

Naime, praktična nastava u kompanijama realizuje se na savremenim mašinama, uključivanjem učenika/ca u proces rada i uz podršku mentora i instruktora koji su obučeni za rad sa mladima. Praksa u kompaniji, u realnim radnim uslovima, pored sticanja stručnih veština, omogućava učenicima iusvajanje socijalnih veština kao što su komunikacija sa kolegama, odnos prema poslu i kompaniji, ponašanje na radnom mestu i slično. Kombinovanjem znanja koje stiču u školi, uz praktična znanja i veštine koje stiču u kompaniji, učenici/ce se na pravi način osposobljavaju za potrebe privrede i time dobijaju bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja.

Osim znanja i veština koje im povećavaju šanse da se zaposle odmah po završetku školovanja, bez dodatnih obuka i prilagođavanja, učenici/ce u profilu modni krojač kroz obavezan predmet preduzetništvo stiču znanja i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Prednosti školovanja po ovom modelu

Intenzivna saradnja škole i kompanije u obuci učenika/ca

Kvalitetna praksa u kompanijama, na savremenim mašinama i uz podršku obučenih mentora mentora i instruktora

Zanimanje traženo od strane domaćih i stranih poslodavaca.

Informaciju o tome koje srednje stručne škole nude ovaj profil, kao i ostale detalje u vezi sa školovanjem budućih modnih krojača možete dobiti na adresi:

VET projekat

Nemanjina 4/IV

11000 Beograd

T  +381 11 2643-155

+381 11 2641-155
E   giz-edu@giz.de

I    www.kooperativnoobrazovanje.org

FB@kooperativnoobrazovanje

 

Obrazovni profil modni krojač razvijen je u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

(Promo)

 

 

 

 

 

 

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 komentara

  • Četvrta generacija učenika Škole za tekstil i dizajn, koji su stekli znanja i savladali veštine u kompanijama, već su dobili radna mesta.

    • koliko ucenika i koliko je zaposleno zelim da proverim ovu tendenciju?

      • verovao ili ne skoro svi,flake prima i ne pita cak neki dobijaju i stipendiju.Ovo vazi za skolu u leskovcu

vaš komentar