Momčilović: „Sve što policija ne uhapsi, pravosuđe ne procesuira, zdravstvo ne izleči, a prosveta ne vaspita i obrazuje, završi ili dođe u Centar za socijalni rad“

Sve što policija ne uhapsi, pravosuđe ne procesuira, zdravstvo ne izleči, a prosveta ne vaspita i obrazuje, završi ili dođe u Centar za socijalni rad, reči su kojima je direktor Centra za socijalni rad Predrag Momčilović jednom jedinom rečenicom opisao rad ustanove na čijem je čelu, citirajući reči svog kolege Dragana Vulevića koji je proveo 40 godina u socijalnoj zaštiti, bivši načelnik Odeljenja za upravno nadzorne poslove  u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Momčilović je ovim citatom želeo da opiše suštinu rada postojanja Centra na čijem je čelu, a koji danas obeležava 60 godina postojanja.

 

„Prethodnih 60 godina obavljajući stručne poslove Centar je imao saradnju sa svim relevantnim državnim organima u Republici i gradu, pre svega sa Ministarstvom koje je bilo zaduženo za socijalnu politiku, kada su u pitanju poslovi koje Centar obavlja na osnovu Javnih ovlašćenja. Kada se radi o takozvanim proširenim pravima socijalne zaštite, mogu sa ponosom da kažem da je lokalna samouprava u poslednjih nekoliko godina pokazala veliku senzibilnost za potrebe socijalne zaštite, posebno gradonačelnik Goran Cvetanović koji kao lekar i te kako razume potrebe naših sugrađana kada je u pitanju socijalna zaštita. Tu ne mislim samo na novčanu socijalnu pomoć, jer je mnogima reč socijalna zaštita – sinonim za novčanu pomoć, ali je socijalna zaštita širok dijapazon prava i usluga i tu spadaju mnoga prava i usluge koje ne zavise od materijalnog statusa porodice i pojedinca“, kazao je direktor Predrag Momčilović na Svečanoj sednici povodom 60 godina postojanja Centra u sali Narodnog pozorišta.

Sednici su prisustvovali zaposleni u Centru za socijalni rad, predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i Zaštitnika građana, korisnici i zvanici.

Ova ustanova u proteklih šest decenija, kako je rečeno, velikom broju žitelja Leskovca pomaže u rešavanju problema iz oblasti socijalne i porodično pravne zaštite.

Gradonačelnik Leskovca  Goran Cvetanović je prilikom obraćanja naglasio da je izdvajanje iz budžeta za socijalnu zaštitu znatno veće nego ranije i redovno, jer svakog meseca Grad isplaćuje sredstva za jednokratnu novčanu pomoć, izmiruje obaveze za prevoz učenika ometenih u razvoju, a zaposlenima u Centru se redovno izmiruju zarade, jubilarne nagrade, kao i naknada za prevoz.

Podsetio je i da je završena rekonstrukcija zgrade Centra, koja je sada potpuno prilagođena osobama sa invaliditetom, i to zahvaljujući sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u iznosu od 44 miliona dinara.

„Napomenuću da je samo u 2020. godini grad Leskovac iz budžeta izdvojio značajna sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite, i to u iznosu od 31 milion dinara. U saradnji sa ovom ustanovom 2014. godine smo počeli da finansiramo nabavku udžbenika za svu decu školskog uzrasta iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći. Ponosan sam i na to što od 2019. godine svim učenicima prvog razreda na teritoriji grada Leskovca obezbeđujemo besplatne udžbenike sa po 6 hiljada dinara a posebno me raduje činjenica da se iz izveštaja Centra vidi da se poslednjih godina broj korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć smanjio za oko 10 posto u odnosu na period od pre par godina, što znači da su ti, sada već bivši korisnici, našli zaposlenje u nekim od fabrika i firmi koje su otvorene u našem gradu u poslednje vreme uz zalaganje mog tima. Zbog toga u 2021. godini očekujemo da se broj zahteva za novčanu socijalnu pomoć još više smanji, zato što smo timskim radom stvorili uslove za radno angažovanje naših sugrađana“, istakao je gradonačelnik.

Mirko Janić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja čestitao je jubilej u svoje ime i u ime ministarke Darije Kisić Tepavčević i kazao da je Centar za socijalni rad specifična ustanova čiji se rezultat rada teško može iskazati brojkama, grafikonima i statističkim podacima.

„Puno je snage, posvećenosti, truda, razumevanja, izazova od strane zaposlenih utkano u ovako značajan jubilej Centra za socijalni rad u Leskovcu. Jubilej i obeležavanje 60 godina postojanja bez sumnje svedoči o bogatoj i sadržajnoj praksi i posvećenosti humanom i veoma značajnom radu u oblasti socijalne zaštite. Siguran sam da 60 godina postojanja predstavlja veliki izazov u profesionalnom smislu, posebno u svim dosadašnjim promenama, izazovima, krizama, posebno posledicom izazvanom virusom Kovid-19, sa kojim smo se svi susreli i zajedničkim snagama borili i još uvek se borimo“, rekao je državni sekretar Janić i dodao da će Ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku daljem radu i napretku Centru za socijalni rad u Leskovcu.

Milka Milovanović Minić, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji je jubilej čestitala u ime ministra Ratka Mitrović koji se bori sa virusom korona i poželela još mnogo ovako značajnih jubileja.

„Ovakve ustanove imaju najvažniji zadatak u periodu kada život nemilosrdno okrene stranicu i kada centar postane najčešća, nekada jedina adresa za utehu i podršku i naravno, najvažnije u tome, ostvarivanje prava. Nije lako odlučivati o sudbini ljudi, biti onaj koji je uvek za nešto nekome kriv, jer mora da donese odluku kojom će jedna strana biti nezadovoljna. Nije lako slušati tuđu muku, pomoći nije uvek moguće onako kako se očekuje, ali biti posvećen, pokazati razumevanje i emptiju, ostati profesionalan, to je već odlika zaposlenih u Centru za socijalni rad“, poručila je državna sekretarka.

Na današnjoj svečanosti povodom šezdesetogodišnjice postojanja i rada Centra za socijalni rad prikazan je film o ovoj ustanovi, a direktor Momčilović je svim pojedincima i institucijama koje su pomogle rad Centra uručio priznanja, a gradonačelniku Cvetanoviću uručena je plaketa za poseban doprinos poboljšanju kvaliteta i razvoja socijalne zaštite u gradu Leskovcu.

Najemotivniji momenat svečanosti bio je govor Mladena Petrovića, o kome možete čitati u posebnom tekstu.


Posle smrti oba roditelja, Mladen iz Leskovca pronašao ljubav u hraniteljskoj porodici, tokom njegove ispovest plakala cela sala


 

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

12 komentara

 • ..al’ ova rečenica u naslovu koju izgovori g.Momčilović pokazuje njegovu veliku hrabrost i odvažnost,jer niko do sada nije ovako “prstom pokazao” na A.V. kao najvećeg krivca za tragediju koja nam se dešava.On(A.V.) je i lekar i policijac i sudija i vaspitač tj.četri u jedan,tako da mogu još jednom da kažem-svaka reč ti se pozlatila.
  P.S.Posle ove “Golgote” znam ko će napuniti “Centar”

 • Verovatno se stariji sećaju nekadašnjih gužvi ispred Centra za socijalni rad u našem gradu. Danas je slika potpuno drugačija, od stanja socijalno ugroženih, preko funkcionisanja sistema, do same zgrade. Nije lako raditi u ustanovi kakva je centar. Mislim da se dobro nose sa svim sa čime se susreću.

  • @kalisi
   Da li znas čemu sluzi kombinacija katrana i živinskog perja? Možda i saznaš. Jer upravo je u tome čar života. Baš ume da iznenadi. Nekada prijatno, nekada baš i ne. Misli o tome.

 • Uuu što se nose sa problemima sa kojima se sreću?! Kad bi smo se šalili! Samo jednostavne stvari kao:dodela jednokratne pomoći, odredjivanje koje za socijalnu pomoć i slično! A i ako odrade nešto krupnije tu učestvuje porodica, rodjaci, sam korisnik (bez obzira štoje psohijatrijski slučaj i sl) iako nije sposoban sam da mnogo toga i razume a kamoli da pribavi od papirologoje! A tek ” ljubaznost osoblja i razumevanje”, ma strašno! Ovo su moja lična iskustva prilikom smeštaja u dom za stara lica jedne rodjake i pomagala sam komšiji koji je lečen u Toponici, takodje oko smeštaja u odgovarajuću ustanovu, po preporuci načelnika odeljenja gde je lečen! Videla i čula mnogo toga a i bila sam mnogo puta, a prvi utisak jako vara! Tek posle nekoliko odlazaka vidite s kim imate posla pa se pitam zašta većina prima platu i šta se sve dešava zbog njihovog nerada?! Sramota!!!

  • Ja sam bas imala skroz suprotno iskustvo od Vaseg. Predmet je bio zaduzen kod mlade osobe koja je bila i azurna i prijatna i ljubazna, zelela da sto pre zavrsi svoj posao jer razume u kakvoj situaciji smo se nalazili. Cestitam im 60. Godina postojanja.

 • Recenica sa naslova ovog clanka je tako precizno izrecena da preciznije ne moze biti.Nisam godinama procitao ili cuo da je neki drzavni sluzbenik tako jasno i posteno nesto rekao.

 • Centar za socijalni rad je ustanova koja je u zadnjih 10 godina umnogome unapredila poslovanje. Od jednog političkog eksponenta, gde su direktori držali novac u fiokama i delili ga sugrađanima u zavisnosti ko kako glasa, gde su odbornički kandidati političkih partija bili komesari koji su upravljali spiskovima za jednokratnu pomoć a objekat izgledao i uslovi rada bili kao u šupi, postao je renomirana institucija u koju vam je prosto drago da uđete, bez obzira kakva vas muka muči.

 • Cestitke Centru za socijalni rad na jubileju. Mislim da je pored svih ulaganja u sam centar, najznačajnije ovo smanjenje od 10% na listi onih koji su u stanju socijalne potrebe.

 • Citat, bla bla. Pa vi to u centru radite sa kriminalci ma, ljudi koji su izbegli kazne, bolesni kojima medicina nije pomogla, nepismeni i nevaspitani gde je prosveta omanula, šta? Posle ovoga nema iznenadjena kakav kadar radi i kako radi u centru! Bruka i velika sramota iza paravan koji je providan!!

 • Baš sa takvima radimo … Kod nas ne dolaze ljudi srećni i radosni, već ljudi sa problemima, ljudi koji vuku iza sebe veliko breme, nesrećni, ostavljeni, pretučeni, poniženi, ljudi kojima niko neće da pruži drugu šansu, deca koju roditelji odbacuju, deca čiji roditelji više vole alkohol nego njih …

 • Čestitam centru na 60 godina poslovanja. Zelim im sto manje problema u daljem poslovanju.

 • Cestitke centru na proslavi jubileja. Koliko su posveceni poslu govori i podatak sto su smanjili broj korisnika socijalne pomoci za 10%

vaš komentar