Motika jača od diplome

VRANJE – U selu Milanovo nadomak Vranja porodica Stojilković bavi se proizvodnjom organske hrane. Zemljoradnji su se okrenuli i najmlađi članovi porodice, jer, kako kažu, nisu imali mnogo izbora.– Moj deda se bavio zemljoradnjom, zatim otac, a pre šest godina i ja sam se upustio u nešto što nisam baš najbolje poznavao, ali ispostavilo se da od zemljoradnje može lepo da se živi – kaže Sava Stojilković, po obrazovanju turistički tehničar.

Motike se latila i njegova supruga Dragana, koja je završila učiteljski fakultet, ali, kako nema posla u struci, odlučila je da pomogne i da od dedovine njenog muža naprave gazdinstvo koje će proizvoditi organsko povrće. Porodica Stojilković je pionir u ovom poduhvatu na jugu Srbije. Nadaju se da će uspeti da svoje proizvode plasiraju ne samo u ovom kraju zemlje, već i šire.

– Ljudi kod nas nemaju previše razvijenu svest o kvalitetu organskog uzgajanja žitarica, voća i povrća. Mi naše proizvode prodajemo po istoj ceni kao i svi ostali, ali se nadamo da će se stvari promeniti, a u međuvremenu puno učimo i veći deo zarade ulažemo u osavremenjivanje proizvodnje – priča Sava Stojilković.

U početku su Stojilkovići proizvodili za svoje potrebe, a onda su krenuli i da prodaju, a njihovo imanje je postalo prototip u ovom kraju za proizvodnju zdrave hrane.

Poljoprivredno gazdinstvo Stojilkovića nalazi se u dolini Pčinje u predelu netaknute prirode gde sve kao da je predodređeno za proizvodnju zdrave hrane.

– Čak i zalivanje vršimo bunarskom vodom sistemom za navodnjavanje kap po kap, gde dodajem prirodne elemente za prehranu bilja i tako smanjujemo potrebu za prskanjem. Između leja stavljamo slamu, jer skuplja vlagu i na taj način sprečavamo bolesti i izbegavamo hemijske proizvode – sa ponosom ističu naši domaćini. – Skoro smo u saradnji sa institutom za poljoprivredu postavili posebne zamke za hvatanje insekata i na taj način sprečavamo bolesti biljaka, ali i pomažemo u izradi statistike važne za poljoprivredu ovog kraja.

Na ovom gazdinstvu se gaji pšenica, kukuruz, povrtarske biljke, postoji i vinograd, a ove godine su ponosni na dobar rod dinja i lubenica. Od skora su počeli da se bave i pčelarstvom.

– Dnevno provodimo po osam sati na imanju i ništa nam nije teško. Uostalom, zemljoradnja može da se isplati ako se puno radi, bolje je biti mali gazda nego veliki sluga, ja se time vodim i siguran sam da je ovo posao kojim će se i moja deca baviti – završava Sava.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

AUTOR: J.Stojković

foto: Večernje novosti

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar