Ambasadorka Australije i Ambasador Kanade otvorili međunarodnu naučnu konferenciju „Matematika za društvne nauke i umetnost – algebarsko modeliranje“, MS2A2M 2021.

Na naučnom skupu Mašinksog fakulteta predstavnci iz Amerike, Afrike i Australije

Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, je  od 24 do 26. maja organizovao međunarodnu naučnu video konferenciju pod nazivom:„MATEMTIKA ZA DRUŠTVENE NAUKE I UMETNOST– ALGEBARSKO MODELIRANJE, MS2A2M 2021.”, na kojoj su učestvovali i predstavnici fakulteta iz Amerike, Afrike i Australije, a organizatori sa četiri kontinenta.

Konferenciju su podržale ambasade Komonvelt Australije i Kanade u Beogradu.  Na svečanom otvarnju koje je vodio akademik Mahouton Norbert Hounkonnou, predsednik NASAC,  učesnike su pozdravili Nj.E. Ruth Stewart, ambasadorka Komonvelta Australije, i Nj.E. Giles Norman, ambasador Kanade. U sklopu uvodnog obraćanja prisutnima se obratio i profesor dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Organizatori konferencije su bile visokoškolske ustanove sa četiri kontinenta: Evrope (Mašinski fakultet u Nišu: CAM-FMEN), Amerike (University of Windsor, Canada), Afrike (University of Abomey-Calavi, Benin) i Australije (University of Sydney). Među organizatorima su akademik Mahouton Norbert Hounkonnou (predsednik  Network of African Science Academies, NASAC), Pilippa Pattison, (Deputy Vice Chancellor,  University of Sydney),  Dragana Martinović, (University of Windsor, Kanada), i Melanija Mitrović (CAM-FMEN). Konferencija je prva u seriji „ALGEBRA BEZ GRANICA“ i okupila je međunarodni tim eksperata u različitim disciplinama koji dolaze sa renomiranih univerziteta iz oko 25 zemalja, sa ciljem da se razmotre načini i iskustva vezani za korišćenje matematike – posebno algebre.

Na pitanja zašto algebra i otkud algebarsko modeliranje profesorkaMelanija Mitrović, rukovodilac CAM-FMEN, kaže da matematika „modelira“ (oponaša stvarnost korišćenjem matematičkih znanja) prirodne pojave, ljudsko ponašanje, socijalne sisteme, a u tom procesu uloga algebre se može uporediti sa aktivnostima slikara na pripremi platna pre nanošenja boja na njemu.

Izuzetnom kvalitetu konferencije pored prezentovanih vrhunskih naučnih rezultata od strane eksperata iz pomenutih naučnih oblasti doprinela je i vrhunska tehnička podrška.

„Uspešnost konferencije je rezultat dugotrajnog, istrajnog i usaglašenog timskog rada. Posebnu zahvalnost dugujemo kolegama zaposlenim u Računskom centru Mašinskog fakulteta u Nišu,“ ističe profesorka Mitrović, a potom nastavlja. „Uspeh konferencije  rezultat je i napornog, nesebičnog i  inspirativnog rada Lokalnog organizacionog odbora.  Dozvolite mi da im se i na ovaj način na tome zahvalim. Sve pohvale inž. Vukašinu Pavloviću, studentu doktorskih studija, asistentu MF, dr inž. Milanu Pavloviću, profesoru Visoke škole u Nišu, dr Mileni Rajić, docentu MF, Ani Kitić, studentu doktorskih studija MF, i master inženjeru menadžmenta  Jovanu Miliću. Njihova profesionalnost je visoko ocenjena od svih učesnika konferencije. Neizmerno sam im zahvalna i veoma sam ponosna što sam imala priliku da budem njihov profesor.“

Na listi prijatelja ove konferencije su renomirana naučna izdavačka kuća Springer i Nišville Jazz Festival.

Inače, Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, već krajem juna, 28-30., organizuje, takođe u okviru serije „Algebra bez granica“, međunarodnu naučnu (video) konferenciju pod nazivom: „KLASIČNE I KONSTRUKTIVNE NEASOCIJATIVNE ALGEBARSKE STRUKTURE: OSNOVE I PRIMENE CaCNAS:FA 2021“ : (http://cacnas.masfak.ni.ac.rs/)

Ova konferencija je posvećena profesoru dr Nebojši Stevanoviću (1962-2009) koji je bio zapošljen na  Građevinsko – arhitektonskom fakultetu  Univerziteta u Nišu.

„Naš tim ne staje. U junu nas očekuje gore pomenuta CaCNAS:FA 2021 konferencija, kojom, između ostalog, želimo da potsetimo našu i svetsku naučnu javnost na profesora dr Nebojšu Stevanovića,  naučnika poteklog iz ovog grada, čoveka koji je vladao algebarskim i nebeskim prostorima. Njegov inovativni algebarski rad u oblasti neasocijativnih algebarskih struktura rezultirao je stvaranjem i daljim razvojem algebarskih škola širom Azije i Evrope. Bio je izuzetan paraglajderista, prvi predsednik Paraglajding asocijacije Srbije.  Početkom septembra čeka nas organizacija i hibridna konferencija posvećena semigrupama i njihovim primenama, ACaCS 2021. Cilj nam je da CAM-FMEN, Mašinski fakultet u Nišu, naš univerzitet, grad i zemlju stavimo na istaknuto mesto na naučnoj mapi sveta“, zaključila je profesor dr Melanija Mitrović.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare