Na Staroj planini samo dva đaka

Učenici trećeg razrada osnovne škole Vukašin Pejčić i Stefan Vasić jedini su đaci u selu Jelovica, udaljenom tridesetak kilometara od Pirota, a Jelovica je jedino selo na toj visorovani u kome egzistira škola.

Jelovica je ostala bez đaka 2005. godine, a istureno odeljenje O.Š. “Sveti Sava” otvoreno je 2009. baš zbog Vukašina i Stefana.

“Kada Vukašin i Stefan završe četvrti razred, nastaviće školovanje u Pirotu, a novim đacima ne mogu da se nadam jer u selu nema dece koja stasavaju za školu”, sa tugom priča učiteljica Jasmina Marković.

Dva đaka i dva najbolja drugara kažu da obožavaju školu i da nisu usamljeni.

“Mnogo nam je lepo, učimo zajedno sa učiteljicom i zato smo odlični. Najviše volimo matematiku i likovno, a celo dvorište je naše kada izađemo na odmor”, pričaju dečaci u glas.

Vukašinova i Stefanova škola je, zapravo, napuštena i preuređena vojna karaula,  jer je staro školsko zdanje neupotrebljivo.

Preostali stanovnici neće ni morati da ga obnavljaju objekat jer će za dve godine prestati graja škoslke dece u Jelovici, ali i na celoj Staroj planini, a učiteljica Jasmina, koja je u ovom selu dobila prvi stalni posao, krenuće u grad za svojim đacima.