Preko 200 miliona evra za 6.146 radnih mesta

Kompanija „LMB soft“ iz Niša koja svoje uređaje za transfuziju i razlaganje krvi prodaje u Evropi, Aziji i Africi, dobila je po devet hiljada evra za 60 radnika koje će uposliti u novom pogonu čija će izgradnja uskoro početi.

Ova kompanija je jedna od sedam iz Nišavskog okruga koje su ukupno dobile 4,5 miliona evra bespovratno za razvoj proizvodnje i upošljavanje 622 novih radnika, potvrđeno je danas agenciji „juGmedia“

Najviše sredstava u ovom krugu dobiće bivša MIN-ova fabrika DIV iz Svrljiga koja se bavi proizvodnjog kolosečnog pribora. Sredstva od po osam hiljada evra za 300 radnika upotrebiće na opremanje fabrike betonskih pragova za evropsko tržište. Iz opštine Svrljig subvencije dobiće i tekstilno preduzeće „Kameleon“, koje će duplirati svoju proizvodnju sa 60 novih radnih mesta i Niška mlekara koja će u Svrljigu uposliti 52 radnika.

Pored ovih kompanija subvencije će dobiti i po jedno preduzeće iz Aleksinca i Merošine. „Almina“ iz Aleksinca će rekonstruisati svoju proizvodnju čeličnih profila, dok će „Remol“ izgraditi objekat za reciklažu otpadnih mineralnih ulja.

Strani investitori su u Nišavskom okrugu, inače, do sada dobili 202 miliona evra za 6.146 radnih mesta, a domaće kompanije – 33 miliona evra za 529 novozaposlenih. Razlog za ovu nesrazmeru je, kao i u drugim okruzima, veća zainteresovanost stranaca za ovaj program podsticaja, koji država Srbija realizuje preko SIEPE.