NIŠ – Najbolji červiš, tradicionalno jelo od belog mesa, luka i brašna, na „Červišijadi“ koja je danas održana u selu Donja Toponica kod Niša, pripremila je Verica Tončev iz Donje Trnave. Ovu manifestaciju, koja se održava u okviru Zimskog festivala, posetili su i žitelji okolnih mesta koji su mogli da probaju jela takmičara.
Kako kažu organizatori „Červišijade“, njen cilj je očuvanje starih jela od zaborava, ali i podsticanje saradnje između mladih i starijih.
Zimski festival, koji organizuje udruženje „Kobra“ uz finansijsku pomoć Državne lutrije Srbije i podršku Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, započet je u novembru prošle godine. Osmišljen je da bi podigao kulturni život ruralnog područja na viši nivo i u zajedničke akcije uključio sve generacije.
U tu svrhu do sada su u Donjoj Toponici i Donjoj Trnavi održavani šahovski turniri, tradicionalne večeri, akcije čišćenja snega i kurs na kome su stariji polaznici naučili da koriste digitalni foto-aparat
(Kraj)
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!