Najznačajnija izložba slika u Vranju „Poslednjih deset godina Save Šumanovića“

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u petak 14. septembra, biće otvorena gostujuća izložba „Poslednjih deset godina Save Šumanovića” na kojoj će biti izloženo 29 Šumanovićevih dela.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Saše Stamenkovića, ovo je nastavak tradicije organizovanja izložbi velikana srpske umetnosti, posle prošlogodišnje izložbe slika Milana Konjovića iz Galerije narodnog muzeja u Somboru.

„Šumanović je jedan od velikana srpskog slikarstva, među najznačajnijima je, i ovo će biti jedinstvena prilika za Vranjance da uživaju u njegovim delima“, rekao je Stamenković.

Postavku organizuje Narodni muzej Vranje u saradnji sa Galerijom slika „Sava Šumanović“ iz Šida, a izbor dela za vranjsku postavku priredila je istoričarka umetnosti i direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu Vesna Burojević, koja će i otvoriti izložbu.

U svom kratkom životnom i umetničkom putu, Sava Šumanović je uspeo da postane jedan od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, a pripadao je slikarskoj generaciji koja je posle Prvog svetskog rata uvela našu umetnost u savremene evropske tokove.

Kao mlad umetnik, tokom prvog boravka u Parizu, 1920. godine, prihvatio je savremene tendencije u slikarstvu i postao najznačajniji predstavnik konstruktivizma u srpskom slikarstvu.

Izložba „Poslednjih deset godina Save Šumanovića“ obuhvata period od 1931. do 1942. godine koji kritičari ocenjuju kao naznačajniji deo Šumanovićevog stvaranja, a kao tema u poslednjoj deceniji ubedljivo dominira pejzaž, dok je druga omiljena tema akt.

Najviše dela naslikao je tokom 1939. godine, kada se pripremao za veliku izložbu, i sledeće 1940. ponesen uspehom izložbe.

Početak izložbe zakazan je za 19.30 časova, a vranjska publika će biti u prilici da je pogleda do 3. oktobra.