Napukla brana Presečinskog jezera?

LESKOVAC – Pomoćnik direktora gradskog preduzeća “Vodovod” Živorad Đelić izjavio je danas da postoji prikrivena opasnost od Presečinskog jezera nedaleko od Leskovca jer je njegova brana napukla pre pet godina.

Đelić, diplomirani hidroinženjer, je u emisiji “Jutrenje” Televizije Leskovac rekao da su pukotine na brani primećene pre pet godina.

“Postoji latentna opasnost”, kazao je Đelić, dodavši da nije siguran ko je nadležan za to jezero, udaljeno oko 8 kilometara od Leskovca.

Direktorka Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovca Dragana Stošić potvrdila je agenciji “juGmedia” da je ta brana bila napukla na pojedinim zemljanim i betonskim delovima prilikom velikih poplava 2005. godine, ali da su napukline sanirane.

”Prema mojim saznanjima napukline su sanirane, ali jezero i dalje predstavlja opasnost, pre svega za stanovnike sela Presečina i Veliko Trnjane jer se voda povremeno izliva ili curi negde i plavi ta sela”, kazala je Stošićeva, dodavši da se situacija redovno prati.

Voda iz Presečinskog jezera služila je, inače, za navodnjavanje voćnjaka “Porečja” iz Vučja.

Stošićeva nije mogla da kaže kolika se količina vode trenutno nalazi u jezeru i kakavu štetu bi izazvalo eventualno popuštanje ili urušavanje brane.

(Kraj)