Nemački ambasador: Niš posebno zanimljiv nemačkim kompanijama

Šib Ambasador

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas u Nišu da se nemačko-sprski ekonomski odnosi razvijaju veoma dobro i da u Srbiji posluje dosta kompanija jer imaju poverenje u stabilnost zemlje, a uz to Srbija ide  ka Evropskoj uniji, ali i da je Niš posebno zanimljiv nemačkim kompanijama i da veliki broj njih već posluje u tom gradu.

“Veoma sam optimističan da se taj trend razvoja dalje nastaviti, naročito kad je Niš u pitanju”, izjavio je Šib, nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

Na pitanje novinara kako ocenjuje usvajanje tri zakona u kosovskom parlamentu koji omogućuju trasformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova, Šib je rekao da  Nemačka zastupa stav da se radi o nezavisnoj državi i da je suvereno pravo svake države da formira svoju vojsku.

„Nemačka priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija već do relaksacije situacije,  nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, dodao je Šib.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je na sastanku bilo reči o projektima i budućim planovima za saradnju.

“Ukazali smo na razvoj IT sektora u našem gradu i na početak radova na Naučno-tehnološkom parku koji će biti završen za 14 meseci. Ukazali smo naučne, obrazovne i institucionalne potencijale kojim grad raspolaže i pozvali nemačke kompanije da dođu u Niš”, izjavio je Bulatović.

On je podsetio na postojanje avio saobraćaja između Niša i nemačkih gradova i dodao da postoji mogućnost da saradnja na svim poljima bude unapređena.

Nemački ambasador je na Filozofskom fakultetu u Nišu posetio nedavno otvorenu Katedru za germanistiku i razgovarao s profesorima, studentima i učenicima koji pohađaju bilingvalno nemačko odeljenje u Gimnaziji „Stevan Sremac“.