Otkako je počela sezona spremanja zimnice Nenad Jovanović, iz Donjeg Neradovca kod Vranja, sve češće svraća na svoju njivu zasađenu raznovrsnim sortama paprike i paradajza da nabere ovo povrće za svoje standardne mušterije. Kaže da u ovom trenutku kupci najviše traže papriku za pravljenje ajvara, a da će uskoro i baburu bez koje inače nema izvanredne turšije.
On se i ove godine potrudio da im ponudi raznovrsne sorte paprike za ovu namenu, počevši od onih koje njegova porodica proizvodi decenijama, pa do onih aktuelnih koje nude ovdašnje semenske kuće.
“Svaki kupac bira onu vrstu paprike za zimnicu sa kojom ima najbolje iskustvo“, kaže Jovanović i ističe da je ove godine njihova cena nešto veća u odnosu na isti period lane i da se na tržištu kreće od 150 do 180 dinara.
Naš sagovornik dalje kaže da zbog niske kupovne moći dobra većina kupaca se prilikom kupovine odlučuje za papriku koju može da plati i da je zadovoljan ovogodišnjim rodom i da očekuje da do kraja sezone proda ovogodišnji rod.
Ova godina je, prema njegovim rečima, zbog nestabilnog vremena bila vrlo teška za proizvodnju paprike jer je izrodila mnogo bilnih bolesti od kojih je morao da štiti svoj zasad paprike, ali i paradajza čiji korenovi se sada povijaju od roda.
“Proizveli smo roze paradajz, koji je izvanredan za zimnicu, ali i za svakodnevnu upotrebu. Izvanrednog je ukusa, nema mnogo vode u sebi i zbog toga ima odličnu prođu kod kupaca”, ističe Jovanović i dodaje da mu je sada najveća briga da do kraja berbe stalnim zalivanjem svoj zasad održi u dobroj kondiciji.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!