VRANJE – Lekar zaposlen u Hitnoj pomoći u Vranju Miloš Petrušić, uz pomoć izvršitelja, od Zdravstvenog centra dobio je šest putničkih automobila, jer zbog blokade računa nije postojao drugi način za naplatu duga. Petrušić je godinama radi kao „neugovoren“ i ne prima pun iznos plate.

On i njegov pravni zastupnik Predrag Stanojević kažu da im je žao, jer je, uprkos dobroj volji da se nađe kompromisno rešenje za naplatu duga, ovo bio jedini način.

Hteo bih da naglasim da je reč o vozilima koja su koristili rukovodioci Zdravstvenog centra, a nisu sanitetska vozila ili neka druga, što bi na neki način naštetilo pacijentima. Do javne licitacije ima vremena i ako postoji način da mi se plati dug, vratiću automobile – kaže za „Novosti“ mladi lekar.

Advokat Predrag Stanojković objašnjava da je sudski proces počeo još 1. jula 2015. godine, da bi naplatio razliku između isplaćene i pripadajuće zarade, koja je nezakonito svedena na minimalac.

TUŽBE radnika su između ostalog jedan od razloga za ogromnu blokadu računa Zdravstvenog centra. Istog dana, kada su Zdravstvenom centru oduzeta vozila, na funkciju novog direktora imenovan je dr Dragan Veličković. – Nije tačno da vozila nisu korišćena za prevoz pacijenata. U međuvremenu iz policije i vojske su nam obećali da će nam po potrebi ustupati vozilo – kaže Veličković.

Odluku u našu korist najpre je doneo vranjski osnovni sud, a zatim i Apelacioni sud u Nišu. Pet meseci traje popis i nebrojeno puta smo pokušali da nađemo kompromisno rešenje. Posle jednog sastanka sa tadašnjim direktorom, na kome smo pokušali da se dogovorimo o isplati u više rata, rukovodstvo je mene i izvršitelja koji je radio na predmetu prijavilo Ministarstvu pravde – govori Stanojković i dodaje da iako su, pravno gledano, mogli da „uzmu“ bilo šta na ime duga, oni su uvek insistirali da to ne budu sanitetska vozila.

Doktor Petrušić kaže da nikada ne bi naudio pacijentima, da je godinama radio za minimalac „jer voli posao za koji se školovao“.

Ucenjivali su na razne načine one koji su tužili, pokušavali su i mene, ali ja sam odlučio da stanem na put javašluku i bezobrazluku kojim su izloženi radnici Zdravstvenog centra – kaže dr Petrušić.

Koordinator dr Nebojša Dimitrijević, koga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zadužio za zavođenje reda u vranjskom zdravstvu, kaže da je pokušao da ubedi dr Petrušića, ali da ovaj nije mogao da odgovori na njegov zahtev.

Porazgovarao sam sa njim, zamolio ga više na neki moralan način, jer je čovek pravno u pravu. Pozvao sam se na etiku, jer su to vozila za prevoz pacijenata na dijalizu. Vrednost automobila je oko dva miliona dinara. On je tražio da obećam da ćemo mu novac isplatiti, ja to nisam mogao da obećam zbog blokade – kaže Dimitrijević.

On dodaje da mu je žao što nije naišao na razumevanje i što nije ubedio mladog lekara da „ne uništava firmu u kojoj radi“.

(Kraj)