Niš uveo nove mere, skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata, zabranjen rad spa i velnes centrima

Niški štab za vanredne situacije doneo je naredbu o sprovođenju novih preventivnih mera u prevenciji protiv korona virusa, a jedna od obaveznih mera je upotreba zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama, organizovani skupovi kao što su proslave, utakmice, muzičke i druge manifestacije su organičene na prisustvo samo 20 osoba, a od danas je skraćeno i vreme rada ugostiteljskih objekata.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.032 osoba, njih 345 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je 12 osoba. Na respiratorima se nalazi 139 pacijenata

Na osnovu ocene i procene trenutne epidemiološke situacije u gradu Nišu, gradski štab donosi NAREDBU kojom se određuju posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19, koje važe od danas 11. jula, piše u e-mailu dostavljenom niškim redakcijama.

1. Svako je obavezan da u zatvorenom prostoru javne namene koristi masku i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.

2. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

3. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

4. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.

5. Organizovana okupljanja na prostoru javne namene, u zatvorenom prostoru ili na otvorenom prostoru, dozvoljena su samo kada se okuplja do 20 osoba. Pod organizovanim okupljanjem naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja. Minimalna površina raspoloživog prostora je 4 kvadratna metra po osobi. Obavezno je džanje distance od 2 metra.

6. Ograničava se radno vreme pružanja ugostiteljskih usluga, na način:
a) u delu zatvorenog prostora usluge se neće pružati od 21 čas do 06 časova narednog dana,
b) u delu otvorenog prostora usluge se neće pružati od 23 časa do 06 časova narednog dana.

7. U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje je obavezno da sve vreme koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i u toaletu objekta obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

8. U ugostiteljskom objektu, u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.
A) Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.
B) Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.
V) Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.
G) Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
D) Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.

9. U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 4 kvadratna metra korisne površine po potrošaču.

10. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 4 kvadratna metra površine vode i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od 2 metra.

11. Zabranjuje se rad zatvorenih bazena osim u svrhu treninga vaterpolista i plivačkih ekipa, pri čemu se broj korisnika ograničava na 4 kvadratna metra površine vode po korisniku.

12. Na prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima i površinama gde je broj korisnika ograničen, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu.

13. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od 2 metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.

14. Zabranjuje se rad spa i velnes centara.

15. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

16. U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

17. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.

18. Da JKP „Medijana“ Niš, vrši vanredno pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.

19. Institut za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije „Vatreno oko“, obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.

20. Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.

21. Kao posebna mera prevencije širenja zarazne bolesti KOVID-19 određuje se momentalni prekid rada i zatvaranje na period od sedam dana objekata ugostiteljskih, prodajnih i drugih napred navedenih usluga, ukoliko se neposrednom kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenja napred navedenih mera.

22. O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa članom 113. i članom 114. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kao i u skladu sa drugim zakonima.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Postovani gradjani fasisti, nepristojna Srbijo, kako rekose poslanice, nemoj da se suprotstavljate i izlazite na ulice ce se zarazite. Izbori su proslii, sad opet postujemo mere pandemije koje nismo postovali tokom izbora.
    Onaj Žeks je izmislio renderovanje u realno vreme, tako da iako siromasni, kad vam vlast pusti spot, ce budete najbogati. Iako gladni, cim Žeks snimi reklamu, siti ce se nagledate. To sto vam fali sve ce vam biti nadoknadjeno s najnoviju rec tehnologije u render svetu gde je sve sto pozelite istog trenutka realno, iako virtuelno vi i dalje nemate nista od toga, sem sto pink cepa kampanju za SNS, pa mu je vlast odobrila da od prostitutke pravi dame, od pevaljke zvezde, od kriminalaca gospodu.
    A vi gradjani, huligani nijedni, stalno vam bre nesto smeta. Covek se icepi, izginu od drzavnu rabotu, eve sad i Kosovo mora pokloni i to sve zbog vas da vama bude bolje, ko sto je na penzioneri oteo penzije, pa za njihovo dobro ne namerava da gi vrati, da gi srcka ne okine, pa kako ce posle studenti da se izdrzavaju, pogotovu ako su im majke nepristojne pa nece idu preko kabinet do radno mesto ko pristojna Srbija.
    Ajde zdravo.

  • Leskovac opet kasni. Kad se svugde stisa, onda ce kod nas ….

vaš komentar