Niš uvodi finansijsku podršku za lečenje dece od retkih bolesti

Grad Niš uvodi finansijsku podršku za lečenje retkih bolesti i povreda kao i za dijagnosticiranje dece do 18 godina za one bolesti za koje ne postoji mogućnost lečenja u Republici Srbiji, odlučili su danas gradski većnici.

Ovo će biti jedina podrška gde Niš neće moći da donosi rešenja, nego će se ova podrška ostvarivati preko fonda za lečenje povreda i retkih bolesti i na osnovu pravilnika koje donosi Resorno Ministarstvo,

Novac će biti određen prema mogućnostima grada i potrebama posebnim rešenjem gradskog veća

“O broju pacijenata i bolestima odlučivaće komisije Resornog Ministarstva, a mi ćemo kao grad finansirati ili sufinansirati porodicama mogućnost lečenja dece ako naše zdravstvene ustanove nisu u mogućnosti da to urade, pod uslovom da imaju odgovarajuću dokumentaciju koju podnose i uslove iz pravilnika i pravilnika koju ima fond”, objasnila je  Suzana Jovanović iz sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu.

Nišlije će umesto pomoći u iznosu od 50 hiljada dinara za prvog dečaka i devojčicu koji su prvi rođeni u tekućoj godini davati po 100 hiljada dinara, odlučili su većnici.

Na sednici gradskog veća u Nišu danas je doneta i odluka o nastavku programa o nabavki dečijih auto sedišta, uređenju i čišćenju peteset divljih deponija, kupovini još jednog vozila za Službu hitne pomoći.

“U toku prethodne godine izvršili smo nabavku 477 dečijih auto sedišta i to podelili deci koja su rođena 2018. godine. Ove godine je nabavljeno oko 720 sedišta i vrlo brzo će biti ponovo raspisan javni poziv na kojem će naši sugrađani čija su deca rođena 2018. godine biti obavešteni da mogu da konkurišu. Programom za 2020. opet je predviđeno 3 miliona za nabavku sedišta koja će biti podeljena naredne godine, a odnosiće se na decu koja su rođena ove godine. Zaista je zanimljiva informacija da je bilo veliko interesovanje, ne samo za podelu sedišta, već i za prisustvovanje edukaciji prilikom podele”, rekao je gradski većnik Igor Vojinović.

On dodaje da je ove godine nabavljen jedan detektor psihoaktivnih supstanci koji će ubrzo biti u funkciji i skrenuti pažnju vozačima da će saobraćajna policija moći da vrši kontrolu pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

“Detektor laži je skup uređaj. To se uglavnom primenjuje kod vozača kod kojih postoji osnovana sumnja da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a verujem da saobraćajna policija ima dovoljno iskustva u svemu tome. Izdvojili smo i značajna sredstva za obuku mladih vozača sa probnim dozvolama koja će biti sprovedena u centru Navak.U toku prethodne godine realizovali smo projekat opremili raskrsnicu kod Ureda sistemom za automatsku detekciju. Očekujem da će vrlo brzo biti pribavljene neophodne saglasnosti od strane Mupa i da ta raskrnica krene sa radom. Planirali smo instaliranje saobraćajne signalizacije i 80 brojača vremena koji će biti postavljeni na svim prometnijim raskrsnicama u gradu. Skoro smo imali jednu donaciju vozila za hitnu pomoć, ove godine će biti još jedna. Zaista smo se trudili da izbalansiramo potrebe i da omogućimo tim službama da što efikasnije funkcionišu”, kazao je on.

Kako kaže, prošle godine nije bilo kriterijuma za dodelu auto sedišta, osim da su deca rođena na teritoriji Niša, da su roditelji prijavljeni na teritoriji Niša i da poseduju vozilo: Izbegli smo bilo kakve socijalne kriterijume da ne bi dodatno opteretili postupak, jer na ovaj način nijedna osoba sa socijalnim potrebama nije diskriminisana i ograničena da može da konkuriše.

“Program iz 2019. godine realizovan je sa oko 84 odsto, a vrednost ukupnog programa bila je 75 miliona. Od 80 miliona ove godine, 50 miliona su prenete obaveze. Oko 30 miliona su nova sredstva. Malo smo okasnili sa postupcima javnih nabavki”, dodaje Vojinović.

Na današnjoj sednici usvojen je i program Sekretarijata za za zaštitu životne sredine za uređenje i čišćenje deponija na teritoriji grada Niša. Ovim programom predviđeno je da se u 2020. godini očisti 50 divljih deponija koje se nalaze na teritoriji svih pet gradskih opština. Procenom JKP Medijana, na tim deponijama ima oko 4500 metara kubnih otpada.

“Grad će za te radove izdvojiti 5 miliona dinara. Nažalost, u odnosu na prošlu godinu, imamo više divljih deponija. Tada je bilo oko 3500 metara kubnih otpada. To nam upravo govori da još uvek nemamo ekološku svest na tom nivou, kada iz godine u godinu izdvajamo veća sredstva za čišćenje deponija, umesto da idemo u jednom trendu opadanja”, navodi sekretarka Ivana Krstić

Programom su tačno definisane lokacije tako da će JKP Medijana u letnjim mesecima očistiti te deponije:

“Najviše ih ima na teritoriji gradske opštine Crveni Krst. Nakon potpisivanja ugovora, sa prvim prolećnima danima, krenuće se sa radom. Kaznena politika bi bila poslednja mera. Bitna je pre svega svest, a kad budemo imali to, sigurno ćemo imati i manje otpada u gradu”, dodaje Ivana Krstić.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar