Niška lokalna samouprava seli se u novu zgradu, platili je 1,9 miliona evra

Deo gradske uprave, Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne, kao i gradska preduzeća koja sada rade u zakupljenim prostorijama, biće preseljena u poslovnu zgradu koju je grad Niš kupio za 1,9 miliona evra, potvrdila je na sednici Gradskog veća zamenik sekretara Sekretarijata za imovinske poslove Maja Ilić.

Ona je kazala da je zgrada u Ulici Milojka Lešjanina (kod Ureda) kupljena u postupku prikupljanja ponuda od firme „Monicom“.

„Zgrada je površine 2.100 kvadrata u četiri nivoa. Biće plaćena u dve rate, od 60 i 40 procenata nakon što odluku o kupovini potvrdi i Skupština grada“, izjavila je Ilić.

Prema njenim rečima, odluka o kupovini zgrade doneta je jer su proračuni pokazali da se više isplati da se pribavi nepokretnost nego da javna preduzeća i nadalje plaćaju zakup poslovnog prostora.

„Zakup poslovnog prostora je skup. Primera radi, Direkcija za javni prevoz mesečno plaća 2.000 evra zakup 290 kvadrata poslovnog prostora u Ulici Milojka Lešjanina“, istakla je Ilić.

Ilićeva je podsetila da je Galerija savremene likovne umetnosti ostala bez poslovnog prostora u centru grada pošto je objekat vraćen ranijim vlasnicima, a novi prostor potreban je i Narodnom muzeju zbog toga što će u postupku restitucije biti vraćen potomcima nekadašnjih vlasnika.