Nišville traži od grada finansijski ugovor na tri godine

NIŠ – Savet Nišvil džez festivala uputio je zahtev Skupštini Grada Niša za potpisivanje trogodišnjeg finansijskog ugovora s ciljem održivost i opstanka oovg jedinstvenog festivala u Srbiji.

Saopštenje dostavljeno medijima prenosimo u celosti.

Nišvil se godinama suočava sa neizvesnošću hoće li biti sagledan u budžetu Grada  Niša na adekvatan način . Naime, bužet Grada se usvaja krajem decembra a Nišvil kreće sa potpisivanjem ugovora sa ino-izvođačima već u oktobru, a sa velikim zvezdama je to potrebno uraditi čak i dve godine unapred, pa bi potpisivanje ugovora na minimum 3 godine osiguralo održivost i opstanak festivala.

Nišvil podržava odluku  Vlade Srbije da potpiše ugovor sa Exitom na 3+3 godine i smatra da, za početak, treba sličnu podršku da dobije od svog Grada kako bi unapredio kvalitet festivala i opravdao status jednog od Top 10 evropskih festivala po britanskom Gardijanu.

Ovakav ugovor bio bi obostrano koristan i omogućio generisanje višestruko većih povratnih sredstava u budžet kako Grada tako i Srbije.

Ove godine Nišvil je zabeležio rekordnih 170.000 posetilaca, a svi smeštajni kapaciteti grada bili su popunjeni tako da je sam festival imao problema da smesti izvođače .

Na sledećem Nišvilu nastupiće 700 izvođača koji će na 12 bina odrzati 130 koncerata od kojih će 90 biti besplatni za posetioce u cilju privlačenja većeg broja turista.

(Kraj)