NATALITET - KOLEVKA

NOVO MaterniT Genome test otklanja sve strahove budućih roditelja

Sve trudnice sa juga Srbije, koje žele da budu sigurne u zdravlje svoje bebe, i da na jedan brz i bezbolan način dobiju kompletnu informaciju o svim hromozomskim eventualnim bolestima ploda, mogu to da saznaju uz pomoć MaterniT Genome testa, koji je od septembra dostupan i u Leskovcu.

Jednostavnim vađenjem krvi majke, već od desete nedelje trudnoće, budući roditelji mogu da dobiju najopširnije informacije o svim hromozomskim bolestima bebe, kojih ima negde oko 250, uz pomoć jedinog neinvazivnog prenatalnog testa MaterniT Genome, bez ikakvog rizika od pobačaja koji je povezan sa invazivnim procedurama.

CENA ovog testa košta 1070 evra, a rezultati stižu za osam dana

MaterniT Genome test, sa najboljim mogućim rezultatima i stepenom pouzdanosti od 99,99 posto je jedini test koji pruža najbolju moguću preventivnu, a pored toga možete dobiti i sve informacije o zdravlju bebe koje su zapisane u genima, a nalaze se na molekulu DNK, koja je u ćelijama spakovana u 46 hromozoma.

Ovaj test je nastao u Kalifornijskom centru za molekularnu medicinu i predstavlja najnovije naučno dostignuće u oblasti neinvazivnog prenatalnog testiranja.

Genetsko savetovanje pre i nakon testiranja podržano je od strane Msci Ivane Cvetković, biohemičara-genetičara, stručnog licenciranog saradnika američkog centra za molekularnu medicinu Sequenom.

MaterniT Genome test dostupan je u privatnom Domu zdravlja Vip Medical, ponedeljkom, utorkom i četvrtkom

U ovom momentu ovaj test je nešto najsuperiornije, najbolje iz oblasti pronatalne genetike. Test se već primenjuje nekih godinu dana i kod nas i naše iskustvo je naravno potvrdilo sve ono što nam je Amerika prezentovala u svojim naučnim radovima, a to je da ovaj test analizira apsolutno sve“, objašnjava za Jugmediu Ivana Cvetković.

Prema njenim rečima ovaj test je od neprocenjivog značaja kada je u pitanju otkrivanje svih hromozomskih promena koje udružene sa drugim bolestima vode ka mentalnim retardiracijama.

Hromozomske bolesti su tiha pretnja svakoj trudnici

Poznato je da se ljudski gen sastoji se od 46 hromozoma, a manje poznato da ukoliko se neki od hromozoma fetusa ošteti, može doći dolazi do smrti ploda, pa čak i ukoliko trudnoća uspe da se održi, beba se rađa sa neizlečivim bolestima.

Do 2015. godine, jedini način da se ispitaju hromozomske bolesti, svih 46 hromozoma je bila invazivna procedura, koja je podrazumevala biopsiju hormonskih čupica i amniocentezu odnosno uzimanje aminonske tečnosti iz materice, ili u kasnijoj trudnoći vađenje krvi bebe u postupku

Ove metode su davale veliki stepen pouzdanosti, ali su nosile i visok rizik od gubitka bebe do spontanog pobačaja, oštećenja ploda u smislu oštećenja ekstremiteta, prevremenog porođaja, pa naravno sa tim i posledice po život nedonoščeta, imunizacije, infekcija, krvarenja. Spisak negativnih strana aminocenteze je poprilično dugačak“, ističe Ivana.

Hromozomske bolesti najčešće nastaju kao jedan incidenti događaj, a u mnogo manjem broju slučajeva uslovljeni su genetikom prethodih generacija, neizlečive su, kompleksne po simpatologiji i uvek praćene lakim ili težim oblicima retardacije

Ono što zaista moram da napomenem i skrećem pažnju svakoj trudnici je da nijedna trudnoća nije bezbedna po pitanju hromozomskih abnormalija. Hromozomske abnormalnosti su tiha pretnja svakoj trudnoći, i dosadašnje metode koje smo imali su ograničene, a naše iskustvo je pokazalo da iako su trudnice bile istestirane tabor testom, iako su bile ultrazvučno praćenje, rađale su decu sa hromozomskim abnormalnostima. Znači, jedino genetika može da da konačan, najprecizniji i tačan odgovor“, naglaša nam Ivana u daljem razgovoru.

Upravo iz svih ovih razloga, detaljno ispitivanje broja i strukture svih 46 hromozoma u periodu začeća do porođaja je od neprocenjivog značaja, jer cilj svake trudnoće je rađanje zdravog deteta, a ovaj test je jedini način da buduće majke budu sigurna da će u porođaj ući sigurne i bezbedne.

Test otkriva i autizam

Ovim testom može biti otkriven i veći deo autizma zato što on analizira delecije, i  postoji jedan deo takozvanih kritičkih delacija malih veličina koje mogu biti uzrok autizma.

Ukoliko se autizam otkrije, Cvetkovićeva tvrdi da Etički komitet nikad neće odobriti prekid trudnoće, jer postoje kodeksi i granice, kod kojih se moraju diferencirati teške i lakše genetske greške.

Bebe sa teškim genetskim greškama, analiziraju se upravo MaterniT Genome testom.

To su u velikom broju slučajevima mentalno retardirani a oni pate i od drugih sistemskih bolesti i to je razlog zašto trudnoću treba prekinuti, jer to je uništena porodica, uništen život a dete je nesvesno i nije ni za šta krivo, tako da ovaj test je od neprocenjivog značaja kada je ta prenatalna zaštita u pitanju“, poručuje ona.

Kada je autizam u pitanju, nastavlja, postoje drugi aspekti koji su mnogo češći, to su autoimuni aspekti i u velikom broju slučajeva, autizam može nastati kao posledica specifične imunološke tolerancije na određenu hranu, tako da upravo iz tih razloga, u slučaju autizma preporučuje druga vrsta testova koji nisu genetski, jer oni dominiraju kao uzrok nastanka autizma.

Autizam nije više nešto što se ne može lečiti, dok hromozomske bolesti to jesu. Kompleksne su i neizlečive, i iz tog razloga je vrlo značajno ispitati ih u ranoj trudnoći i takvu trudnoću ukoliko se par saglasi sa tim, na vreme i prekinuti, bez komplikacija“.

Rizične grupe trudnica

Ovaj test se preporučuje svim trudnicama koje se svrstavaju u kategoriju visokog rizika a tu se ubrajaju trudnice iznad 35 godina starosti, trudnice koje su u prethodnoj trudnoći ili porodičnoj istoriji imale neku bolest, one kod kojih je trudnoća uspostavljena veštačkom oplodnjom ili kod kojih su na ultrazvuku uočene abnormalnosti, kod kojih je pokazan loš nalaz double testa ili koje su sa svojim partnerom u odnosu konsingviniteta.

Nama je možda malo nestvaran taj Američki sistem ali to je sistem visoke kontrole kvaliteta i preciznosti. Moj savet je da svaka trudnica treba da uradi ovaj test“, zaključuje Ivana.

Za sve dodatne informacije, možete se uvek obratiti Ivani koja je dostupna za sva vaša pitanja na broj 064/159-60-56.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

vaš komentar