Obaveza lokalnih zajednica da budžete kreiraju sa organizacijama civilnog društva

Zakonska obaveza lokalnih samoupra je da svoje budžete kereiraju na predlog građana, odnosno, organizacija civilnog društva i NVO sektora, a obaveza tih organizacija je da, za razliku do sada, pravdaju svoje budžete u smislu načina utrošenih sredstva po projektima, te da pokažu rezultate realizovanog projekta.

Ovo je suština onoga što se čulo na dvodnevnom treningu pod nazivom „OCD za  za veću odgovornost u lokalnim javnim finasijama“, organizovanom u sedištu Narodnog parlamenta Leskovac, na kome su učestvovali predstavnici udruženja iz Leskovca, Novog Sada, Beograda, Novog Gradišta, Vranja, Knjaževca, Pirota i Vlasotinca.

LjUBINKA BLAŽEVIĆ iz Velikog Gradišta: Za mene je ovaj trenig važan zato što sam odbornik i predsednik ekološkog društva, tako da sam onaj ko odlučuje o sredstvima  i onaj ko treba da inicira kod građana predloge

Želimo da pokažemo nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog sektora i institucijama kako da budu uključene u programsko budžetiranje . To je zakonska novina uvedena 2015. godine, ali je za njenu punu primenu dat rok do 2021. godine, da pređu na budžetsko upravljanje, odnosno, izvršenje budžeta. To značu da merimo učinak sa parama koje smo dobili šta smo s njima odradili. To je vrlo specifično zato što ćemo prvi put u Srbiji imati određene parametre uspešnosti projekata“, objašnjava Sanja Velić, ekspert za javne finansije, ekonomista i trener iz Beograda.

To znači, prema njenom objašnjenju, da prilikom izrade budžeta lokalnih zajednica mora da se uzmu u obzir obrazloženi predlozi predstavnika civilnog sektora gde treba da se utroši novac, a na predlog građana, čiji su oni, praktično, predstavnici, te da se na taj način vrši programsko budžetiranje udruženja.

Nevaldim sektor je prva karika između građana i valsti, jer oni su ti koji znaju potrebe građana na lokalu. Da ih uključimo da na efikasniji način dobiju sredstva, da budu deo te odluke i kada je usvojen budžet da se taj deo kasnije dobije“, ocenjuje naša sagovornica.

DANE PRIBIĆ, predstavnik OCD iz Novog Sada: Utisak je da su stavri možda utegnutije nego na jugu Srbije, u smislu da lokalne samouprave boluje još od neke dečje bolesti koje su preležane na severu Vojvodine. Ali finansiranje i na severu i na jugu i dalje zavisi od političke volje donosioca odluka na lokalnom nivou

NVO sekotor je prepoznat od strane Ministarstva finansija i po novom upustvu će u narednim godinama sve više biti učestvovanja građana, pri čemu će se utvrditi prioriteti, a budžetsko-programske aktivnosti treba da sprovede, na inacijativu građana, lokalna zajedna i civilni sektor, što znači da će grđanu učestvovati u kreiranju budžeta.

Za to je potrebna opsežna obuka timova u loklanim samoupravama“, zaključuje.

S druge strane, civilnim društvima i NVO sektoru predstoje, takođe seminari i treninzni, poput današnjeg, u kome će savladati način pravljenja sopstvenih budžeta, ali i način pravdanja utrošenog novca i predstaviti inidkatore uspešnosti svog projekta.

NVO za sada nema kapacitete da razvije modele i indikatore učinkovitosti svojih projekta. Treba da bude metodologija razvijena, koja će za različite budžetske korisnike, prema temama i njihovim korisnicima, biti definisan. Ne može da bude uniformna formula. Još uvek nemamo prave indikatore. Obično se traži da ti indikatori budu kroz njihove aktivnosti i šta se postiže“, naglašava Sanja Velić.

Projekat se realizuje uz podršku Fondacije „Metamorfozis“, Vestminster fondacije za demokratiju, Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Udruženja građana „Zašto ne?“, Centra za demokratsku tranziciju, Open data Kosovo i „Levizja Mjaft!“ u okviru „Accountability, Technology and Institutional Openness Network in South East Europe – ACTION SEE“ projekta uz podršku Evropske Unije.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

6 komentara

  • Gradonacelniku

    Trazimo od aktuelne vlasti da se sve nevladine organizacije legitimisu, da dokazu svoje namere poreklom novca, nazivom programske orijentacije za delovanje u drustvu, sve izvore prihoda, finansijski izvestaj, odvajanja za plate, benefite dosadasnjih projekata, referentnu listu, preporuke, da bi smo znali da slucajno ne razgovaramo sa spijunima, sektama, nepismenima, dilerima, organizacijama koje peru novac, imaju negativan uticaj na mlade, stare, obrazovane, nezaposlene. Zelimo da vidimo da li te organizacije imaju i izmiruju li obaveze prema drzavi, imaju li poreska dugovanja, dugovanja za struju, poslovni prostor, kakvih su moralnih karakteristika, jesu li osudjivani, pa tek tad hocemo za isti sto sa njima po pitanju budzeta. Takodje da pokazu pasos, dinarske i devizne racune, jer ako vise putuju od gradjana, nemoj da nas brane od vlasti. Nemaju sta da kriju ili imaju, s obzirom na namere?

  • sto jedini sa ovih prostora redovno, pa i sada, pratite rad NVO sektora, i obavestavate leskovacku javnost. Komentari kao komentari, ne treba neobavestenim gradjanima Leskovca uzimati za zlo to sto ne znaju kako rade NVO. Inace vidi se da moja prijateljica, Vjaceslavka u kratkim rukavima, dominira skupom. Lepotom i dostojanstvenoscu.

  • Svako civilno drustvo treba da oproba svoj kredibilitet kod gradjana. Nije dovolljno da se okupe snajka, majka i zetic pa da napisu programcic, da uzimaju parke i kao brinu o nama gradjanima. Ko je njih ovlastio da brinu o meni? Ciju to podrsku i kojih gradjana imaju oni? Koliko glasova gradjana imaju da u ime gradjana bas oni kroje budzet?

  • „Nevladin sektor je prva karika između građana i vlasti, jer oni su ti koji znaju potrebe građana na lokalu. Da ih uključimo da na efikasniji način dobiju sredstva, da budu deo te odluke i kada je usvojen budžet da se taj deo kasnije dobije“, ocenjuje naša sagovornica.“
    Ha ha ha, ovo je arhilaž! Neće proći laž da su oni prva karika između vlasti i građana samo da bi njihove porodice dobijali pomoč (donacije) iz budžeta. Čemu uzbuna? Da li su strani donatori zavrnuli slavine za srpske nvo?

  • Ovu vlast koja trosi budzet gradjana birala je vecina na izborima, pa nam opet ne valja. Ko je birao ove civilne organizacije koje se same stavljaju na celo naroda? Ja necu da mene ijedan od ovih predstavlja, jer nemamo dodirnih tacaka. Obrazovaniji sam, vredniji, odgovorniji, strucniji, sposobniji, talentovaniji, osetljiviji, pismeniji, korisniji, nikad nisam bio na grbaci drugog, pa od koga oni mene mogu da zastite?

Komentarisanje je zatvoreno.