Obeležena gradska slava Uspenije Presvete Bogorodice

PIROT Povodom gradske slave Uspenija Presvete Bogorodice ili Velike gospojine iz Crkve Uspenije Presvete Bogorodice danas su posle svečane liturgije krenule litije ulicama grada a ispred zgrade opštine je sečen slavski kolač.

Posle sečenja slavskog kolača, ispred zgrade opštine besedom obratio otac Serafim, pirotski arhijerejski namesnik.

„Danas je drugi Vaskrs. Veliki je ovo dan i proslavljamo presvetu Bogorodicu.Njeno uspenje nije mali praznik.Slavimo i Malu gospoinu,njeno rodjenje a ovo je Velika Gospoina,njeno predstavljanje sa zemlje na nebo. Kažu da ona povremeno silazi sa neba na zemlju, obilazeći narod , blagosiljajući verne i one koji od nje traže pomoć. Ona to rado čini.Okupili smo se danas u ovom divnom hramu koji ste vi obnovili u učinili da hram u Tijabari bude mnogo lepši i sjajniji. Pozdravljam i čestitam slavu predsedniku opštine Pirot, njegovim saradnicima i lokalnoj vlasti i da slave ovaj praznik. Želim mnogo sreće, ljubavi i napretka i da gospod podari mir ovom gradu-rekao je, pored ostalog, otas Serafim.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je čestitao gradsku slavu i zaželeo mir i zdravlje i da lepo provedu praznične dane i Vašar koji počinje danas.

„Ako se osvrnemo od prošle gradske slave pa do sada svi oni koji su na neki način učestvovalu u litiji su napredovali. Napredovali su svi koji su pošli u školu, oni koji su se oženili dobili su prinovu napredovali su I oni koji su dobili unuka. Želim da tako napreduje ceo grad. Treba da budemo zadovoljni.Sumirajući napredak grada od prošle do ove slave, ovo je jedna od najupsšnijih godina u istoriji grada. Obnavblja se hotel, izgradjena je nova fabrika ‘’Tigar tajersa’’ i svu koji su u njoj zaposleni su napredovali.Grade se novi stanovi,uskoro ćemo pustiti u saobraćaj novi most i otvriti zatvoreni bazen. Svi imamo razloga da budemo zadobvoljni što živimo u ovom gradu-rekao je Vasić.

Gradska slava u Pirotu obnovljena je pre osam godina. Ispred zgrade opštine je za brojne gradjane organizovano posluženje i kulturno -zabavni program.

kraj paz