OBNAVALJAJU SE ŠKOLE U PIROTU POSLE PET DECENIJA

Obrazovne ustanove dobijaju potpuno novo ruho

Posle prošlogodišnje kompletne rekonstrukcije OŠ “8. septembar“ i škole “Mladost“, u toku su obimni radovi u OŠ “Sveti Sava“ u Pirotu, a sledi kompletna rekonstrukcija zgrade Gimnazije koja je pod zaštitom države. Radovi ovolikog obima nisu rađeni decenijama, a renoviranje škola biće uloženo oko tri miliona evra.

Novac je stigao iz Beograda, zahvaljujući dobroj saradnji grada Pirota sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Sama rekonstrukcije OŠ “Sveti Sava“ koštaće 114 miliona dinara.

GRAD Pirot je ove godine izdvojio 382 miliona dinara za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika Pirota i koordinatorke za saradnju sa ovom Kancelarijom Milice Golubović, radovi se odvijaju po planu i očekuje se da drugo polugodje učenici ove škole uđu u lepši i topliji objelat.

“Prošle godine smo u saradnji sa ovom kancelarijom rekonstrisali škole “Mladost“ i “8. septembar“. Biće rekonstruisana i zgrada Gimnazije i Opšta bolnica Pirot. Zadovoljni smo dinamikom radova u ovoj školi. Urađena je izolacija škole i  fasada, zamenjeni prozori, paralelno se radi i na uređenju unutrašnjosti, postavljene su nove pločice, uskoro ide i nov parket u učionicama. Imamo svakodnevne sastanke sa izvođačima radova i nadzorom i u koordinaciji smo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima”, kaže Golubovićeva.

Očekivanja su da se deca, koja sada pohađaju nastavu u dve pirotske srednje škole – Ekonomskoj i Tehničkoj školi, u novu školu “ Sveti Sava“ vrate posle zimskog raspusta.

“Jedino će se malo kasniti iz opravdanih razloga sa fiskulturnom salom u kojoj je sada smešten kompletan nameštaj iz škole. Radovi će zbog toga biti produženi. U isto vreme na zgradi Medijateke menjamo kompletni krov a to nije bilo u početku planirano. Trudimo se da se sve uradi na vreme”, ističe naša sagovornica.

Zgrada škole “Sveti Sava“ je građena 1923. godine i stara je skoro sto godina, pa su se mnogi roditelji žalili das u učioce s proleća i jeseni pretople a tokom zime hladne. Ti problem nestaće, a škola će i spolja i unutra dobiti sasvim novo ruho.

“Dobićemo potpuno novu školu. Ovakva ulaganja ne samo u ovu nego u sve škole na području grada nisu bila poslednjih 50 godina”, kaže Golubovićeva.

Prošle godine je u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, grad Pirot uspeo da rekonstruiše Školu za osnovno i srednje obrazovanje Mladost kao i  Osnovnu školu “8. septembar”.

GIMNAZIJA

Kompletna rekonstrukicija zgrade pod zaštitom države koštaće million Vrednost ove investicije je oko milion evra.Projekat podrazumeva da se vodi računa o energetskoj efikasnosti pa će i ova škola dobiti potpuno novi izgled. Pored  zamene instalacija, stolarije, podova i fasade, biće kompletno rekonstruisana i zgrada Sokolane u Gimnaziji.

“U toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove fiskulturne sale i uredjenje dvorista škole “Mladost”, s obzirom da ova škola do sada nije imala fiskulturnu salu, u planu je da, u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima nastavimo realizaciju projekata u ovoj školi i u narednoj godini. Nastavak projekta uređenja planiran je i za školu “8. septembar””, dodaje.

Kada je reč o rekonstrukciji zgrade Gimnazije, Golubovićeva naglašava da je zgrada jako kompleksna, da je pod zaštitom Zavoda za zaštutu spomenika kulture iz Niša i da je za izradu projektne dokumentacije potrebno više vremena.

“Očekujem da u prvoj polovini iduće godine bude javna nabavka a da se radovi obave tokom letnjeg raspusta, jer je reč o veoma važnom projektu i zgradi. Dakle i obnova zgrade Gimnazije je još jedna kapitalna investicija u našem gradu”, ističe Golubovićeva.

Iz zajedničkih izvora Kancelarije i budžeta grada Pirota, očekuje se i rekonstrukcija Opšte bolnice.

Grad Pirot je ove godine iz budžeta izdvojio 5 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije. U prvoj fazi će se raditi enertgetska sanacija Opšte bolnice”, kaže Golubovićeva.

I ono što je takođe važno jeste da će Pirot dobiti novu zgradu Hitne službe pri Domu zdravlja, na lokaciji u Ulici Ćirila i Metodija. Sledi izrada projektne dokumentacije, a trenutno se radi preparcelacija zemljišta, pa su očekivanja da adovi krenu naredne godine.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa  koji je dodelio sredstva