Od Nove godine jeftinije usluge i rad javnih izvršitelja

Onome ko dobije rešenje od izvršitelja za plaćanje duga i izmiri ga u roku od osam dana, izvršiteljska naknada biće umanjena za 60 odsto – jedna je od važnih stavki nove, smanjene tarife za javne izvršitelje.

Pored umanjivanja izvršiteljske naknade za 60 odsto u slučaju plaćanja u roku od osam dana, novom tarifom predviđeno je i ukidanje prava na naknadu za sprovedeno izvršenje ukoliko se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana iz nekretnine koja je predmet izvršenja, saznaje Blic.

Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, Ministarstvo pravde izradilo je tekst nove tarife za javne izvršitelje, koja će se primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine.

„Javnoizvršiteljska tarifa predviđa znatno smanjenje naknada za javne izvršitelje. Cilj Ministarstva pravde je da se postupak što više vodi u elektronskoj formi da bi se na taj način eliminisali pojedini troškovi. Istovremeno, Ministarstvo pravde je nastojalo da spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice“, kaže izvor „Blica“.

Tarifa za javne izvršitelje je smanjena u nekoliko aspekata, a među najvažnijima jeste da je drastično redukovan broj odluka koje će javni izvršitelj moći da tarifira, ali i smanjen broj radnji koje će se tarifirati.

Javni izvršitelj više neće moći da tarifira rešenje o izvršenju u predmetima u kojima odlučuje o predlogu izvršenja. Takođe, javni izvršitelj više neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem.

Pravosudni informacioni sistem omogućava – PIS omogućava elektronsko povezivanje javnih izvršitelja sa različitim bazama podataka drugih državnih organa, npr bazom MUP-a o prebivalištu lica, te potrebne podatke dobijaju na „klik“, koje više neće moći da naplaćuju – objašnjava naš sagovornik.

Manja tarifa za javne izvršitelje ogledaće se i u tome da oni više neće moći da tarifiraju održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari (od 1. marta 2020. počinje da funkcioniše E-Aukcija prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari koju sprovodi javni izvršitelj).

„Novim tarifnikom biće smanjeni troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnih radnji, a novi tarifnik propisivaće i da ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju naknada izvršitelju se umanjuje za 60 odsto. Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, javni izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje“, zaključuje Blicov sagovornik.

Nela Kuburović: Lakše za dužnike, stroža kontrola izvršitelja

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže za „Blic“ da nas od 1. januara očekuje dosta povoljniji položaj dužnika nego što je to bilo do sada, dok se kontrola nad radom javnih izvršitelja povećava.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar