Odgovor prof.dr Milana Jovanovića u aferi „narkodiler“

NIŠ – Profesor Milan Jovanović demantovao je danas pisanje medija o prikrivanju narkodilera u bolnici od strane lekara iz Niša.

On kaže da se radi o medijskom linču, koji je započeo prošle godine i koji je inicirao pokretanje sudskog postupka zbog urušavanja časti, ugleda i kredibiliteta. Demant objavljujemo u celini.

„U svojoj 26 – togodišnjoj praksi svoje pacijente nikada nisam birao po osnovu nacionalne i verske pripadnosti, nivoa obrazovanja, političke i seksualne orjentacije ili pak stava po pitanju opojnih droga, alkohola, pušenja idr. Nikada nisam zadirao u privatni život pacijenata i u njihovu prošlost, niti me je ikada zanimalo da li je neko od njih nekada bio u zatvoru i zbog čega. Moj odnos prema pacijentima uvek je bio korektan i profesionalan, pri čemu nikada nisam pogazio etički Kodeks i Hipokratovu zakletvu. Korupcija je nešto što sa indignacijom odbacujem i osuđujem.
Mladog pacijenta, prema kojem se diskriminatorski ophodite, prvi put sam susreo krajem januara ove godine, odmah nakon urološke operacije, konstatujući mu masivnu trombozu dubokih vena i akutni prekid protoka kroz levu karličnu arteriju. Kako je na uključenu terapiju došlo do određenog poboljšanja prokrvljenosti ekstremiteta fokusirali smo se na lečenje pomenute tromboze, a od bajpas operacije smo odustali i zbog teške infekcije u operisanoj preponi. Šestomesečno lečenje lekovima koji utiču na zbrušavanje krvi i kontraindikuju bilo kakav operativni zahvat, završeno je krajem jula 2015. Kako smo kolega Đorđević i ja svojim pristupom i posvećenošću pridobili potpuno poverenje pacijenta i obzirom da sam u avgustu koristio godišnji odmor, operaciju smo odložili za septembar. Nakon suzbijanja intrahospitalne infekcije, o kojoj su izveštavali i mediji, primili smo ga radi operacije. U to vreme, pacijent je imao grčevite bolove u listu i butini nakon 30-tak metara hodanja, što je apsolutno indikovalo hirurški zahvat.
Što se tiče dijagnoza, koje sam ispisivao, decidirano tvrdim da su one krajnje precizne i zasnovane na doktrini koju sam do detalja izučio i koju prenosim na svoje kolege i studente. Svaka dijagnoza koju sam ikada napisao je podložna preispitivanju ali ne policije, upravnika zatvora ili kolega sa nižim zvanjima i nedovoljnim znanjem.
Iako nisam imao nikakvih saznanja da pacijent, koji je došao u bolnicu kao civil, treba da dosluži zatvorsku kaznu, niti me to zanima, (za šta zahtevam poligrafsku proveru), podvlačim da bih i u slučaju da sam to znao, ispisivao identične dijagnoze, postavljao identične indikacije i zalagao se na isti način da pomognem izlečenju tog kao i svakog drugog pacijenta, u duhu medicinske etike i Hipokratove zakletve..
Što se tiče nedostatka nekakvog delovodnog broja ili pečata, ne znam o čemu se radi. Pretpostavljam da je pacijent zaboravio da u ambulanti overi potpisan specijalistički izveštaj, što predstavlja manjkavost, ali ne i falsifikat, jer je dijagnoza, opis fizikalnog nalaza i predložena terapija apsolutno u skladu sa doktrinom, koje se uvek držim, nevezano za to o kom se pacijentu radi.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar