Odjavljena epidemija salmonele u Leskovcu

LESKOVAC – Zavod za javno zdravlje (ZZJ) u Leskovcu odjavio je epidemiju salmoneloze koja je 16. oktobra ove godine počela u Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ u Leskovcu, objavljeno je danas na gradskom sajtu.

Na zvaničnom sajtu ZZJ nema informacije o odjavi salmonele, a ova ustanova ni danas nije Jugmedii dostavila saopštenje na koje se poziva gradski sajt

„U tom periodu preduzete su sve protivepidemijske mere u koje su bile uključene sve relevantne institucije. U sklopu Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ izvršeno je generalno čišćenje svih vrtića u kojima je bilo obolele dece, kao i generalno čišćenje centralne kuhinje, nakon čega je izvršena dezinfekcija ovih objekata.

Sprovedene su adekvatne mere i u dečjim igraonicama, kao i u porodicama obolelih i kliconoša, a organizovana su i zdravstvena predavanja, radionice i individuali zdravstveno vaspitni rad i patronažne posete u kućnim uslovima“, piše u tekstu na sajtu grada, u kome se poziva na sapštenje Zavod za javno zdravlje u Leskovcu.

Inače, tokom epidemije obolelo je 73 deteta, od toga 71 dete sa lakšom kliničkom slikom, dok je kod 30  dece registrovano samo nosilaštvo uzročnika.

(Kraj)