Održane javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima boraca

Na jučerašnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, održanim u skupštinama gradova Vranje i Leskovac, predočeno je da novi zakon ima za cilj sublimacijucu konglomerata zakona, akata i uredbi iz bivše Jugoslavije, Srbije i dve pokrajine.

Raspravu je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračko invalidsku zaštitu, istaknuto je da je Nacrt ovog zakona praktično novi tekst koji sublimira sve dosadašnje propise, nekoliko zakona i podzakonskih akata, od zaključaka Vlade do zakona koji obrađuju posebne kategorije u ovoj oblasti.

“Želimo da objedinjavanjem svih tih propisa dođemo do jednog zakona, koji će važiti za sve borce na terioriji Republike Srbije. Ovde smo da čujemo sve vaše predloge i sugestije sa ciljem da postignemo dobra rešenja. Sve dobre predloge uputićemo Narodnoj skupštini i nadležnim službama na razmatranje i usvajanje, rekao je Nenad Nerić, sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je rekao da će svi predlozi koji se budu čuli na 13 planiranih prezentacija biti razmotreni i eventualno obuhvaćeni novim zakonom, koji bi trebalo da na leto da se nađe u procedure Skupštine Srbije.

Ovom skupu, pored gradskih većnika, predstavnika udruženja boraca, vojnih invalida, porodica palih boraca i civilnih invalida rata, organa nadležnih za boračko invalidsku zaštu,organa javnih službi, javnih preduzeća, u Vranju su prisustvovali i Zoran Antić, poslovni savetnik ministra Zorana Đorđevića, Saša Dujić, načelnik za upravne i nadzorne poslove, Ljubiša Veličković iz sektora za penzijsko – invalidsko i boračko – invalidsko osiguranje Ljiljana Vasiljević, a u Leskovcu većinu su činili učesnici poslednjih ratova.

Prva u nizu rasprava održana je u Vranju, druga u Beogradu.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Užas
15.05.2019. 12:27

Ovi što sede u prvi red su bruka i sramota za sve borce. Njih treba neko da pita kako troše milionske sume koje dobijaju od ministarstva. Dok njih nije bilo u Leskovcu je bilo protesta boraca onih poštenih koji su se borili za svoja prava. Inače ceo prvi red su članovi SNS-a ili SPS-a. Poltroni koji uništavaju časnu boračku populaciju.

Ratko Krsmanović
27.05.2019. 13:07

Budući Zakon trba da odrazi i odnos prema antifašističkoj borbi, kao i da odredi društvenu poziciju aktera te borbe.
Tim povodom ukazujem na neodrživost odredbe iz tačke 4. Člana 4. Nacrta u kome status borca stiče „pripadnik Ravnogorskog pokreta koji je učestvovao u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu počev od 17. aprila 1941. godine do 15. maja 1945. Godine“. Neosnovanost i neodrživost te odredbe, povlači izmene ostalih odredbi koje su oslonjene na tačke 4. Člana 4. Ovog Nacrta, uključujući i neodrživost odredbi o „Ravnogorskoj spomenici“ ( Član 93 i 94.) i pravima koja proizilaze po tim osnovama (Član 90).
Društvena i istorijska stvarnost je sasvim suprotna u odnosu na onu koja se ovim Nacrtom nameće, što devalvira antifašizam kao vrednost i tekovinu srpske oslobodilačke i antinacifašističke borbe. Sluge nacifašizma se promovišu u antifašiste. Formiranje normativnih akata, pored pravnog znanja i doslednosti, podrazumeva poznavanje istorijske i društvene stvarnosti, kao i mogućih društvenih posledica koje bi proistekle iz oživotvorenja predloženih rešenja, koja ne samo što ignorišu kolaboraciju i izdaju, već je čine društveno opravdanom i zakonitom delatnošću. Nedopustivost takvih rešenja je u sukobu sa interesom i potrebama društva.
Ovakvo pozicioniranje Zakona bi predstavljalo uspostavljanje izvora prava po kome bi saradnja sa okupatorom i izdaja, umesto sankcionisanja bili nagrađeni, a stvarni antifašistički borci poniženi, iznevereni i kažnjeni, što predstavlja materijalizaciju izdaje i zločina.
Ne postoji ni jedan dokument ravnogorskog četničkog pokreta niti bilo kakva teza o antifašizmu kao i nikakav poziv na ustanak protiv fašizma. Otud vode kontinuirani rat protiv antifašista, varvarski teror i nad njihovim porodicama, simpatizerima i pomagačima antifašističke borbe tj. NOB-a. Otud Drugovac, Vranić, Boleč, Kopljari, Darinka Radović i njene ćerke, pop Maca, orgijastička divljanja Kalabića i manje poznatih i gizdavih glavešina, otud ti i takvi pokolji. Oni nisu nikom sudili, zverski su ubijali, palili, silovali, pljačkali, nisu poštivali nikakve konvencije niti se držali elementarnih pravnih i moralnih normi.
Argumentacija o četničkom antifašizmu je u sukobu sa istinom, naukom, moralom, pa prema tome i sa pravom. Stoga je NACRT ZAKONA O PRAVIMA BORACA, VOJNIH INVALIDA, CIVILNIH INVALIDA RATA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA neprihvatljiv i neodrživ. Očekujemo razumevanje i podršku društvenih struktura koje su preuzeli odgovornost za narod i državu, pa time i za interpretaciju istine o novijoj srpskoj prošlosti.