ODRŽAN KURS U POLIKLINICI LEDIS U LESKOVCU - KAKO SE UPRAVLJA MEDICINSKIM OTPADOM

Oko 30 tona infektivnog medicinskog otpada u Jablaničkom okrugu

Medicinski otpad je sav otpad koji nastaje u zdravstvenoj ustanovi. Najveći njegov deo čini infektivni otpad, ali on može biti i hemijski, citotoksični i farmaceutski. Naravno, u zdravstvenim ustanovama nastaje i neopasan otpad, koji je moguće reciklirati. U svetlu aktuelne pandemije, posebnu pažnju izaziva upravo otpad koji je bio u kontaktu sa COVID 19 pozitivnim pacijentima. Strah je u novim okolnostima izazvao pojačanu pažnju na ovu temu i zbog toga mi danas razgovaramo o tome, rekla je prof.dr Maja Nikolić.

„Otpad koji je bio u kontaktu sa pacijentima pozitivnim na korona virus tretira se kao infektivni medicinski otpad, što znači da podleže posebnim procedurama prikupljanja, obeležavanja, transporta i dezinfekcije. Pre nego se odloži, taj otpad mora da se prevede iz opasnog u neopasan, da bi mogao da se deponuje“,  rekla je prof.dr Nikolić na kursu o aktuelnostima u upravljanju medicinskim otpadom

Na ovom kursu, koji je Zdravstveni savet Srbije akreditovao kao nacionalni kurs prve kategorije, a  koji je održan u Poliklinici LEDIS  Leskovac, rečeno je da se upravljanje medicinskim otpadom tiče svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

„Vrlo je bitna kontinuirana edukacija zaposlenih u zdravstvu, jer ova oblast stalno napreduje, a zakonska regulativa koja je uređuje stalno se usklađuje sa  zahtevima EU. Potreba je, a i preporuka stručnjaka da se  licence lica odgovornih za upravljanje otpadom obnavljaju na dve godine, kaže prim. dr Ivana Mitić, jedan od predavača na seminaru.

Svaka zdravstvena ustanova u obavezi je da vodi evidenciju o dnevno proizvedenim količinama  otpada u njoj, najavljuje kretanje opasnog otpada na portalu  Agencije za zaštitu životne sredine, kao i da o tome sačini  godišnje  izveštaje.

U Jablaničkom okrugu se godišnje istretira oko 30 tona infektivnog medicinskog otpada u lokalnom i centralnom mestu tretmana. Postoje centralna i lokalna mesta na kojima se on tretira. Jedno od centralnih mesta je Zavod za javno zdravlje, gde se sakupljaju i tretiraju sve količine otpada iz primarne zdravstvene zaštite tj.iz domova zdravlja, kao i iz privatnih zdravstvenih ustanova. Opšta bolnica je, s druge strane, lokalno mesto tretmana, odnosno ona je opremljena za tretiranje otpada koji nastane u njoj, od ležećih pacijenata.

Kursu, koji je vrednovan sa 12 bodova za predavače i šest bodava za slušaoce, prisustvovali su zdravstveni radnici iz Zdravstvenog centra Vranje, domova zdravlja u Vlasotincu, Bojniku i Preševu,  bolnice Spebo medical, ordinacije Osmeh, Gerontološkog centra u Leskovcui i Poliklinike LEDIS.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Prava tema od strane doktora koji se godinama bave tim problemom. Pogotovu vrlo uspesna bivsa direktorica ZZJZ Leskovac dr Ivana Mitic ,sa kojom je i pocela era resavanja tog problema.

vaš komentar