CRNA TRAVA Skoro svaki treći stanovnik prima socijalnu pomoć

Opština u kojoj se godišnje rodi po petoro dece

Godina 2013. bila je najtužnija u Crnoj Travi jer se nije rodilo ni jedno dete

Polovinu stanovništa opštine Crana Trava sa svojih 1.339 stanovinika čini starija populacija, a čak 499 domaćinstava prima neki vid socijalne pomoći, podaci su kojima raspolažu nadležne institucije.

Prema podacima Centra za socijalni rad, stalnu socijalnu pomoć od države Srbije prima 99 nosilaca domaćinstava, a jednokratna pomoć podeli se tokom godine još 400 puta, od novca koji se izdvaja iz budžeta opštine i uplaćuje ovom centru.

Budžetom za 2019.godinu predviđeno je 10,2 miliona dinara za socijalnu zaštitu stanovništva

Broj stanovnika opštine Medveđe od 1.339 je procenjeni statistički broj i to završnom sa 30.junom 2016., budući da se najnoviji podaci očekuju krajem ove godine.

Prema tim podacima, razuđena planinska opština Crna Trava na granici sa Bugarskom, ima samo 36-ore dece ispod 6 godina i 41 dete uzrasta od 7 do 14 godina. Ostali broj stanovnika čine od 18 pa naviše, dok žene starosti od 15 do 49 godina ima svega 163.

O starijoj populaciji, o onima koje su ostavili bliski srodnici i otišli u svet za boljim životom, brinu 4 gerentodomaćice i, bukvalno, cela lokalna samouprava.

“Čak i moji pomoćnici su stalno na terenu, nose hranu i lekove na telefonske pozive, cepaju i unose drva u kuće, a uvek smo tu i za siromašne porodice sa više dece jer oni su zlato za našu opštinu”, komentariše predsednik opštine Slavoljub Blagojević, koji ne pominje da često i sam obilazi stare i bolesne po vrletima ove siromašne opštine.

Inače, broj stanovnika se od jednog do drugog popisa drastično smanjuje. Na popisu iz 202.godine u Crnoj Travi živelo je 2.563 , 2011 – 1663, a 5 godina kasnije svega 1.339 stanovnika, kao u jednom većem leskovačkom selu. Ne treba sumnjati da je u međuvremenu došlo do daljeg pada broja žitelja jer se ovde godišnje u proseku rodi svega po petoro dece, a umre duplo veći broj ljudi.

“Mi smo prezadovoljni tim prosekom, posebno poslednjih nekoliko godina, s obzirom da se, na primer, u 2013.godini nije rodilo ni jedno dete”, dodaje predsednik opštine.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, lokalne samouprave opštine Bojnik,  koji je dodelio sredstva