Ostvarite cilj, rešite  problem i uštedite na  troškovima  

Značajno je da građani znaju da putem  vansudskog poravnanja, posredovanjem, odnosno  medijacijom u oblasti finansijskih usluga, mogu ebrzo,  efikasno i uspešno postignuti pozitivne rezultate u rešavanju sporova. Finansijske usluge mogu biti  iz raznih oblasti, recimo: oblasti bankarskih usluga, lizinga, osiguranja, potrošački sporovi, turističke usluge.  

Osnovni cilj posredovanja, to jest medijacije je rasterećenje sudova, ubrzanje postupaka i ušteda na parničnim troškovima. Stalno treba informisati i podsećati   građane o ovakvim mogućnostima rešavanja sporova, i ukayati im na prednostima primene alternativnih načina rešavanja sporova.

Najveći broj posredovanja – medijacija iz oblasti bankarskih usluga je sprovedeno upravo u postupku posredovnja pred Narodnom bankom Srbije, jer NBS ima  značajni autoritet kao   institucija.

Treba uvek istaći da je postupak vansudskog poravnanja, posredovanje, tj. medijacija dobrovoljan (potrebna je saglasnost obe strane), brz, poverljiv i hitan. Takođe, to je neformalan, fleksibilan i neobavezan postupak u kojem treća osoba (posrednik-medijator) pomaže prilikom pregovora sukobljenih strana, a kako bi pronašli obostrano prihvatljivo rešenje.

Postupak pruža priliku stranama u sporu da razgovorom, slobodno iznose svoje stavove, argumente,i predlažu  moguća rešenja, daju svoja mišljenja. Stučno znanje medijatora je bitno, jer njegova je uloga da olakša i podstakne mogućnost rešavanje problema razgovorom,  ali on ne donesei odluku.

Postignut sporazum o rešavanju spora na ovakav način, može imati  i snagu ugovora, odnosno vansudskog poravnanja ili snagu izvršne isprave ukoliko sadrži klauzulu izvršnosti – izjavu dužnika da pristaje da poverilac (druga strana) može pokrenuti postupak prinudnog izvršenja nakon dospelosti potraživanja, kada su potpisi strana i posrednika-medijatora overeni od strane javnog beležnika(notara).

Zato dragi moji sugrađani, uštedite vreme i novac koji bi davali na sudske troškove,  dođite brže do prihvatljivog rešenja vašeg problema, koristite prednosti medijacije. Takođe, ako imate visoku stručnu spremu i želite da postanete licencirani posrednik koji je upisan u registar posrednika Ministarstva pravde RS, možete da pohađate obuku koju realizuje i sprovodi online Fakultet političkih nauka Beograd. Za sve što Vas interesuje možete se  obratiti na mejl. reg.kancelarijaposrednika@gmail.com.

 

Violeta Stamenkovć, dipl.pravnik

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • A adokati ce se slikaju. Kako ce posle da uzmu pare od sirotinje ako se problem resi bez njih. Znaci nema nista od ovoga jer je korupcija u sudu jaca od korone ….

  • Sudije uvažavaju sve primedbe advokata, zakazuju nepotrebna ročišta samo da bi povećali troškove postupka. Ne znam da li imaju dogovor sa advokatima, ali nemaju razumno objašnjenje za preterano duge postupke.

vaš komentar