Za omiljenu destinaciju Srba, Grčku, ove godine će turisti morati da izdvoje minimum 20 odsto više para nego prošle godine. Poskupele su vanpansionske usluge, ali i većina artkala u marketima.
„Do Soluna sto somuna“, kaže narodna poslovica. Danas to nije tako, jer se do grčkog mora putuje autoputevima, bezbedno i brzo. Bilo da se ide preko Severne Makedonije, ili kroz Bugarsku, uz zadržavanja na granicama koja u junu traju od pola sata do sat (za putnička vozila) do Grčke se stiže u proseku za sedam sati, pišu Niške vesti.
Na putarinu kroz Severnu Makedoniju za koju je još uvek potreban zeleni karton, u oba pravca potrebno je izdvojiti oko 35 evra ( ako krećete iz Niša). Turisti koji putuju preko Bugarske kažu da je put odličan, a jeftiniji, jer se na ulazu u ovu zemlju kupuje vinjeta koja za sedam dana iznosi 7 evra. Uz gorivo koje je u Bugarskoj slično kao kod nas, a u Makedoniji nešto jeftinije nego u Srbiji, samo za put je potrebno nešto više od 100 evra.
Kafa koja je na plažama prošle godine iznosila od 2 do 2,5 evra, ove godine u junu koštala je od 3,5 do 4 evra. Oko 4 evra su i ostala pića koja se mogu naručiti u barovima na plažama. Uz plaćeno piće dobija se mogućnost korišćenja ležaljke i sunconbrana što mnogi turisti koriste na ceo dan, ostavljanjem peškira. Na nekim plažama će vas opomenuti da to nije dozvoljeno i da će vas svaki odlazak i dolazak na plažu koštati novo piće i nova 4 evra.
Omiljeno jelo srpskih turista, giros, koji je prošle godine u Stavrosu koštao na više mesta 2.5 evra, ove godine košta 3, 5 i 4 evra. dok najjeftiniji sladoled koji se može kupiti na ulici košta 2.1 evro. Kolači u poslatičari, koji su po tradiciji odlični, koštaju 4 evra.
Deo Grčke oko Stavrosa, Nea Vrasne i Asprovalte koji su omiljena mesta za letovanje srpskih turista, dobro su snabdeveni, ali su i u velikim marketima cene pojedinih proizvoda za 10 do 20 odsto veće nego u Srbiji.
Hleb i pecivo skuplji su nego kod nas, a to se nije premenilo u odnosu na prošle godine.
Cene voća i povrća takođe su nešto veće nego u Srbiji. Trešnje su se na pijacam mogle naći po ceni d 3 do 3,5 evra, paradajz oko 2 evra.
Za ručak u kafani za dvoje potrebno je izdojiti minimum 25 evra, dok je cena točenog piva ( velika krigla) 4 evra.
Ono što je lepo, uprkos nestabilnom vremenu i čestim junskim kišama, je da je Egejsko more toplo sa temperaturom nešto većom od 24 stepena Celzijusa.
Nezahvalno je prognozirati koliko će koga desetodnevni boravak u Grčkoj koštati, ali je sigurno da će prosečna porodica ove godine morati da izdvoji bar 20 odsto više para u odnosu na prošlu godinu.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!