POREZ NA IMOVINU, NOVO, NOVI NAMETI

Plaćaćemo poreze i na podrume, kotlarnice, šupe, bunare, amabare, nadstrešnice…

Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a jedna “mala” promena znači da će građani i firme ubuduće plaćati porez i na takozvane “pomoćne objekte” koji do sada nisu bili oporezovani, a među njima su, čak i nastrešnice.

Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti.

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava.

To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža na ovoj opštini.

Nova kategorija nekretnina koje će se ubuduće oporezovati uvodi se izmenom člana 6 Zakona o porezima na imovinu, u kome se razvrstavaju nepokretnosti radi utvrđivanja osnovice poreza na imovinu. Tako se tačka 8 menja iz dosadašnjih “garaže i garažna mesta” u “garaže i pomoćni objekti”, a pod pomoćnim objektima se podrazumevaju “samostalni objekti koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti”.

Kao posebna vrsta sada se navode i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Ministarstvo ovde navodi nekoliko grupa pomoćnih objekata koji podležu porezu.

Prvo, to su pomoćni objekti koji nisu zgrade, a gde spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i slično.

Zatim, pomoćne zgrade – prizemne zgrade i zgrade čija je podna površina ispod površine zemlje, a koje su u funkciji stambenog, odnosno poslovnog objekta koji je izgrađen na istom zemljištu, dakle – kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva…

Tu su i ekonomski objekti, u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja, a koji su vrlo široko definisani. Ovde zakon svrstava objekte za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica), prateće objekte za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke), objekte za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekte za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjake, krečane, ćumurane i druge slične objekte na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.).

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Dakle, ako u svom dvorištu imate šupu u kojoj čuvate alat, bunar, bazen ili zgrade uobičajene u seoskim domaćinstvima za čuvanje životinja, računajte da će vam porez za sledeću godinu biti veći. Takođe, svi koji imaju podrum ili kotlarnicu dobiće uvećana poreska rešenja.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu nalazi se na sajtu Ministarstva i na javnoj raspravi je do 4. novembra.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana počctka tromesečja.

Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

15 komentara

 • Nadam se da ce bagra koja priprema takav zakon otici gde treba. Ovo je jos jedan dokaz da se obistinjuje ono sto je predvidjeno u Bibliji.

 • Sta to pise u bibliji ima li porez na vazduh na izlazak u grad hodanje na trotoarima itd.

  • Da ce ljudi gladni i bolesni bezati u kolonama iz gradova zbog neizdrzivih nameta. Dalje, pise da nikako ne dozvolimo zig zveri, a to su vakcine sa cipovima i t.d.

  • Cija ti je to Biblija majke ti? 😀

 • banda lopovska!

 • Pa moraju onima u Kukulovcu da naplate iznuđenu izgradnju puta.

 • Још кад би паре од пореза ишле за оно за шта треба, а не “бехатон трг” од 2 милиона евра, који наравно касни са завршетком, да може да се каже да је ту имало пуно посла и разлога што толико кошта. А, да, заборавих и стадион од тричавих 25 милиона евра, све “корисни” пројекти, плаћени управо нашим парама од разних пореза и такси.

 • Nagradjuju verne glasače.Sledeći izbori 99% ih glasajte, kad je bal nek je i sa muziku!

 • moj komšija nema više gde da zida pa počeo da zida na zajedničkom plotu…. a pa komšo sad ćeš sam da rušiš.

 • ma jos treba da nas oporezu .Malo je ovo .Treba ministrima lova da skoluju decu po londoni po amerike i normalno nemoze da stanuju pod kiriju mora se kupi stan ali tu odma pored central park

 • Ako nam slučajno daje 100 evra, nikako ne uzimajte. Opasan mamac za somovi.

 • Haha tako treba i uvrstite tu kupatila poljski vece Svi elektronski uredjaji oporezite vratite narod u kameno doba za tamo su za bolje nisu Pa ovi iz Afriku za nas izum jadni li smo I bedni gde nas vodi ova partija u tambis

 • Kude plovi ovaj brod ni od vazduh se više ne živi i on je strašno zagadjen

 • Zaboravili su akvarijume, kucice za ptice, rasklopljene kisobrane, rostilje, sanduke za drva, satore za decu i druge objekte od vitalnog znacaja.

 • Ono čega nema nigde, dodjite u Srbiju!! Ovde ima šta ti duša i želi i neželi! Pravda, istina, zakon i tako redom što jednu zemlju čini uredjenomi i stabilnom!, to ovde niko neće videti!!! Samo napred naprednjaci, preletači i ostali dodvorivači! Doveli ste pogotovu na Jug samo takve poslodavce i skockali tako ‘zakon” da narod nema pojma koja kolika muje plata, benifit, topli obrok, noćni, prekovremeni rad i koliko sati radi nedeljno a na koliko je osiguran! Ma nema kraja nepravilnosti a i

vaš komentar