“Planinka” traži ocenu ustavnosti visokih firmarina

KURŠUMLIJA – Akcionarsko društvo „Planinka“ iz Kuršumlije zatražilo je od Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost odluke lokalne poreske administracije o visini taksa za firmarinu, koje su u 2011. godini bile za 25 puta veće nego predhodne godine.

Generalni direktor ovog društva za prirodna lečičilišta, turizam i proizvodnju Radovan Raičević ocenio je da  da su firmarine previsoke i da su protivne ustavnim aktima.

“Tražimo od države da nas zaštiti samovolje i paušalnog određivanja iznosa za firmarinu od strane lokalne vlasti, koja na sve načine pokušava da nam odmogne u poslovanju”, istako je direktor “Planinke”, koja upošljava 400 radnika.

On je naveo da je prvobitno rešenje za isticanje naziva firme u 2011. glasilo na sumu od 7,5 miliona dinara, a posle žalbe iznos je smanjen na dva miliona dinara.

“Oni koji sede u kancelarijama i primaju državne plate, ne rade ništa i samo smišljaju kako da uzmu novac. Mi to nećemo dozvoliti”, naglasio je direktor Raičević.

“Planinka” proizvodi  “prolom” vodu, drži Lukovsku i Prolom banju, a i Đavolja varoš je u nadležnosti tog kuršumlijskog preduzeća.

(Kraj)