Počela 13. Međuokružna smotra dečjih folklora i izvornih grupa

Danas je u Sportskoj hali u Vranju  počela 13. Međuokružna smotra dečjih folklornih ansambala i izvornih grupa Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Učesnici na takmičenju, nadmeću se igrama iz cele Srbije u kategorijama stilizovani folklor i izvorni folklor, a svrstani su u dve uzrasne grupe, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne škole.

Na smotri koja ima kvalifikacioni karakter nastupaju kulturno-umetnička društva “Sevdah” iz Vranja, “Pervaz” iz Trgovišta, “Vrelac” iz Vranjske Banje, “Soko” iz Bujanovca, i “Branislav Nušić” iz Vladičinog Hana.

Direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević, kaže da je reč o tradicionalnom takmičenju koje ova ustanova organizuje svake godine.

“Pobednici se plasiraju dalje na republičko takmičenje, a najbolji izvorni ansambl predstavljaće Pčinjski i Jablanički okrug u Ratini, opštini Kraljevo, dok će pobednik stilizovanog folklora ići u Valjevo. Po prvi put imamo revijalni deo, a zbog brojnosti i zahtevnosti koreografija, očekujem da ova manifestacija bude najuspešnija do sada”, istakla je Dimitrijevićeva.

Smotru dečjih folklornih ansambala i izvornih grupa prati i ocenjuje koreograf Dejan Trifunović iz Pančeva.

Organizator manifestacije je JU Narodni univerzitet, a pokrovitelj grad Vranje.