Počela Svetosavska nedelja

Kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“ svečano je otvorena u nedelju u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, nastupom hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, govorom gradonačelnika i vladike i izložbom „Drvorezi i bakrorezi“ Muzeja SPC u Beogradu.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da je Sveti Sava, otac srpske crkve, ostavio trag u svim sferama kojima se posvetio, od umetnosti, vere i obrazovanja, do načela prava i pravne države.

Suočeni sa brojnim izazovima novog doba, u vremenu koje preti narodnom duhu i identitetu, učinak Svetog Save se ne može i ne sme zaboraviti. Njegovo propovedanje je upravo ono što nam je danas najpotrebnije, a to su ljudske, hrišćanske i moralne vrednosti. Sada kada obeležavamo svečane dane sećanja na život i rad Save, svetitelja i učitelja svog naroda, vraćamo se njegovim mnogostrukim zaslugama“, istakao je Milenković i dodao da naš zavet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja ka miru i očuvanju vekovnih dragocenih dostignuća.

Episkop vranjski, vladika Pahomije, govorio je o izložbi „Drvorezi i bakrorezi“ i rekao da će „ova izložba pomoći u rasvetljavanju naše istorije“.

Organizatori 28. „Svetosavske nedelje“ su Grad Vranje, Eparhija vranjska i ustanove u prosveti i kulturi, a generalni sponzor i „kum“ slave je ruska firma „Spilit“.