Počeo Drum Dum Fest

Dani ritma, dobrog zvuka i najstarijeg muzičkog instrumenta bubnja „Drum Dum Fest“ počeli su večeras otvaranjem izložbe fotografija „Objektivom kroz muziku“ u holu Leskovačkog kulturnog centra.

Prvi i jedini festival koji okuplja vrsne bubnjare iz celog regiona održava se osmi put zaredom, a ove godine po prvi put počeo je izložbom fotografija koje dočaravaju sav taj ritam i promocijom knjiga.

Na otvaranju izložbe uručene su nagrade najoriginalnijim fotografima koji su svoje radove slali na foto konkursu Drum Dum Fest-a koji je trajao od 24. aprila do 15 juna.

Pristiglo je više od 180 fotografija iz celog regiona, a priznata imena iz sveta fotografije i Foto kluba „Leskovac“, pored tri najbolja rada, nagradila su još dve fotografije za izuzetnu kreativnost i fotografski izraz.

Prvu nagradu osvojio je Danko Stanković iz Beograda, drugu Ljiljana Jovanović iz Zaječara i treću Tea Jagodić iz Bosne.

Festival je otvorenim proglasila zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović i tom prilikom je istakla da se lokalna samouprava ponosi ovom manifestacijom koja Leskovcu daje poseban ritam i pretvara ga u grad bubnjeva.

„Ovaj festival se može pohvaliti svojom jedinstvenošću na Balkanu, a  grad Leskovac prepoznao je njegov značaj zato i ove godine podržavamo manifestaciju, a potrudićemo se da tako nastavimo i ubuduće. Uživajte u dobrom ritmu“, poručila je Ranđelovićeva.

Fest se zatim preselio na drugom spratu, gde ste mogli da saznate  da li televizija, radio i novine polako prepuštaju svoj značaj internetu, na promociji knjiga „Rokenrol u kandžama internet 2“  i “SeljobriTI kaži”.

Odgovor na ovo pitanje dao nam je sam autor Branimir Lokner, rekavši da je  internet danas najvažniji medij jer je pobedio u trci sa televizijom, radiom i novinama koje predstavljaju nešto što je nazvao prošlošću.

„Međutim, u Srbiji je jedna potpuno drugačija situacija, prvo zato što smo mi stara nacija, drugo zato što državne insitiucije i politika i dalje preferiraju televiziju kao centralni medij. Televizija odavno nije više centralni medij za nešto što nema veze sa estradom i političkom estradom“, objasnio je jedan od autora Branimir Lokner novinar i muzički kritičar.

 „Rokenrol u kandžama internet 2“ je knjiga autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, koja sadrži razgovore sa 106 aktera priče, sastava četiri generacije bendova u Srbiji koji su dali svoje viđenje današnjoj promociji putem interneta i poređenja promocije u odnosu sa starim medijima.

„Svaki čitalac koji bude pročitao knjigu može da vidi kakva je današnja situacija na domaćoj muzičkoj sceni kada govorimo o rok kulturi, mislim da se knjiga pojavila u pravo vreme, da ona na neki način definiše jednu modernu tendenciju uopšte u promociji, marketingu i novinarstvu, i da ona znači kako samim bendovima, tako i svima ostalima“, istakao je Lokner.

Glavne zvezde ovogodišnjeg festivala „Vlatko Stefanovski trio“, nastupiće sutra od 22.30 sati, a pre toga od 20 sati, centralnim ulicama Leskovca odjekivaće pravi ritam bubnjeva na tradicionalnom defileu bubnjara.