Pod svodovima “Odžaklije” istorija crkvenog hora “Branko”

Nizom fotografija danas je otvorena izložba posvećena 130 godina dugoj tradiciji hora “Branko”, koja je dva puta prekidana od strane okupatora, ali i domaće, komunističke vlasti.

Otvaranje izložbe,  povodom slave Leskovca, zakazano je za 14,30, ali neki od novinara u to vreme zatekeli su samo izložene fotografije, jer je izložba nenajavljeno otvorena tri sata ranije budući da se vladiki niškom Teodosiju – žurilo. A crkvene vlasti nisu o promeni termina obavestili medije, bar ne Jugmediu

Leskovačka pevačka družina “Branko”, najstariji hor u gradu na Veternici, osnovana je 1887. godine. Ovaj amaterski hor dobio je ime po pesniku Branku Radičeviću. Osim pesme, neguje druželjublje i sve vrline koje krase jednog dobrog i valjanog čoveka.

Prvu svetu liturgiju hor je pevao za Božić 1887, a doživeo je veliku slavu u decenijama koje su usledile.

Pobeđivao je na takmičenjma, odlikovan je ordenom Svetog Save, a između dva svetska rata držao koncerte u Atini i Skoplju. U horu je uvek bilo braće i sestara, roditelja i dece, supružnika. Tako je i danas.

Pevati u crkvenom horu Branko oduvek je bila čast. U početku muška družina prerasla je u mešoviti  hor 1894. godine kada je za dirigenta postavljen Stanislav Binički. Tada je prvi put obeležena i slava hora – Spasovdan.

Pored crkvenih, Branko je pevao i svetovne pesme, a na bogatom repertoaru imao je 119 horskih pesama.

Prvi svetski rat prekinuo je rad družine da bi u novoformiranoj Kraljevini Jugoslavije nastavio sa radom. 1936. godine slavi 50 godina rada, a 1931. peva pred kraljem Jugoslavije Aleksandrom Karađorđevićem u Leskovcu.

Prekida rad za vreme Drugog rata i obnavlja ga tek 1970. godine, jer su u novoformiranoj FNRJ komunističke vlasti zabranile obnovu pevačke družine “Branko”.

Hor su obnovili, zajedno sa sveštenikom Todorom Stoimenovićem, uglavnom stariji članovi koji su prvi put u Sabornom hramu zapevali krajem juna 1970. godine.

I danas se sa galerije leskovačke crkve čuju glasovi uglavnom mladih i muzički obrazovanih ljudi, a hor vodi Miroljub Cvetković, profesor Muzičke škole “Stanislav Binički” u Leskovcu. Hor je učesnik mnogih manifestacija i svečanosti, duhovnih akademija, a pevai i na venčanjima i krštenjima.

Izložbu koju je radio Narodni muzej  u Leskovcu otvorio je vladika niški, a tim povodom govorio je leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović

Milica Ivanović