Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima, UNICEF u Srbiji pokreće inovativni program „Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse“.

„Srbija je ostvarila značajan napredak u privrednom rastu i ekonomskoj stabilnosti. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi stopa zaposlenosti (za stanovništvo 15+) u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 48,3 posto , što je porast u odnosu na prethodni period. Ipak, kada se radi o mladima starosti 15-24 godine, njihov položaj na tržištu rada i dalje je nepovoljan, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, velikim delom i zbog manjka radnog iskustva mladih u odnosu na odrasle nezaposlene osobe“, navodi se u saopštenju NSZ-a.

Program za cilj ima da obezbedi mladima više prilika za razvijanje veština i tako poveća njihove mogućnosti da pronađu odgovarajuće zaposlenje.

Unapređenje položaja mladih na tržištu rada predviđeno je i strateškim dokumentima Vlade Republike Srbije, odnosno Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i pratećim Akcionim planom za period od 2021. do 2023. godine

„Kako bismo adekvatno adresirali nezaposlenost mladih, potrebno je kreirati mogućnosti za sticanje iskustva kroz radne prakse i adekvatnu podršku u procesu traženja posla. Uz veštine koje će sticati u skladu sa potrebama poslodavaca, mladi će biti pripremljeniji i konkurentniji na tržištu rada,“ istakla je profesor doktor Sandra Grujičić, v.d. pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje.

Prema podacima iz najnovije Ankete o radnoj snazi iz 2021. stopa nezaposlenosti mladih (između 15 i 24 godine) u Srbiji iznosila je 22,2 posto.

Mladi u Srbiji se suočavaju sa lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u EU, gde je 2021. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 16,2 posto.

„Jedan od najvažnijih napora koje bilo koja država može da učini jeste da pomogne mladima da stiču veštine i znanja. U želji da podržimo napore institucija u Srbiji, radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da, u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija“, izjavila je Stanislava Vučković, rukovoditeljka programa za mlade UNICEF-a u Srbiji.

Kroz namenski razvijenu onlajn platformu mladi će prvo proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora.

Ova praksa će omogućiti mladima da steknu veštine i znanja koja su im neophodna za prilagođavanje potrebama tržišta rada.

„Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje, a sve u cilju da se podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada. Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu onlajn platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse. Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije, i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante,“ objasnio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Jovana Vasić, članica Savetodavnog odbora programa kaže da najveći problem u vezi sa zapošljavanjem mladih predstavlja to što poslodavci zahtevaju radno iskustvo i praktične veštine koje su stekli radeći negde.
Program Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse počeo je 1. novembra 2021. godine i trajaće do kraja 2022. godine.

Plan je da se kroz obuku i plaćenu radnu praksu poveže najmanje 2000 mladih i 500 poslodavaca. Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu učešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh – program unapređenja zapošljivosti mladih www.biramuspeh.com.

Za više informacija:
· Kontakt za praktikante: mejl: biramuspeh@gigroup.com, korisnički centar: 011/44 33 034
· Kontakt za poslodavce: mejl: Klub.Biramuspeh@gigroup.com

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Ne želim da mi eu odredjuje sta cu i pod kojim uslovima da radim, kako da živim, ja i NAŠA deca. Takva pedagogija nikad nije prosla u Srbiji do ovijeh dana, pa nece vala ni sad. Ne zelim vlast koja kao ker maše repom i poslušno radi u korist tudjinaca, a na štetu svojih ljudi. Sve zarad krvavog dinara… O glavu će vam se obiti! Ma već je došlo na naplatu.

vaš komentar