Policijski inspektor majstor za srpsku vijagru

PIROT – Miljan Kostić, samostalni policijski inspektor u Odeljenju pirotske Saobraćajne policije pobedio je na današnjem Drugom svetskom prvenstvu u pravljenju peglane kobasice održanom o prepunom restoranu ‘’Gazela’’ u Pirotu. Drugo mesto pripalo je Predragu Petroviću i ekipi ‘’Gazela’’, a treća nagrada pripala je Ivici Tričkoviću i ekipi ‘’Kasarinac’’. Dodeljene su i nagrade za najbolji štand. Predsednik stručnog žirija je bio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatkovich koji je rekao da je konkurencija bila velika dok je pobednicima “Majstorsko pismo” uručio Saa Mišić, autor emisije “Paklena kuhinja” koji je I otvorio ovu manifestaciju.

 ‘’Nema tajnog sastojka za pravljenje peglane kobasice. Treba da se odabere odgovarajuchi sastav kvalitetnog mesa. Ove godine sam peglanu kobasicu pravio od govedjeg, ovčijeg, kozjeg i magarećeg mesa. Peglane kobasice pravim 12 godina. Peglanu kobasicu su pravili moj deda i otac i ja sam to od njih naučio’’, kazao je pobednik  Miljan Kostić.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije hururg u pirotskoj Bolnici  Aleksandar Lilić je kazao da je na ovom Svetskom prvenstvu učestvovalo 35 proizvodjača peglane kobasice i da je interesovanje bilo veliko.

‘’Svetsko prvenstvo je opravdalo svoj naziv, zato što su tu prijatelji proizvodjaci suhomesnatih proizvoda iz Bugarske a imamo goste iz Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatsk, kazao je Lilić.

Svoj štand vina imao je bivši premijer a sada vlasnik vinarije ‘’Živkovich’’ Zoran Živković.

‘’Pirot ima nekoliko brendova a peglane su jedan od njih. Vino i peglane kobasice imaju savrssen spoj, ocenio je Živković.

Peglana kobasica se pravi tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnocha. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom.