Pomoć i podrška raseljenim porodicama prilikom njihovog povratka na KiM

U sali Narodne odbrane u Vranju, danas je održana javna prezentacija u okviru projekta “Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na KiM”, u cilju pomoći porodicama interno raseljenih lica u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo i Metohiju.

Interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći kroz nekoliko paketa podrške koji će biti raspoloživi do kraja juna 2020. godine, a prema rečima izvršne direktorke Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) Vanese Belkić, u naredne dve godine biće sprovedene nekoliko aktivnosti koje su usmerene na podršku i pomoć povratnicima.

“Nekoliko paketa podrške podrazumevaju humanitarni aspekt, u smislu opremanja stambenih objekata gde se povratnici vraćaju u svoje zajednice na KiM, nameštajem, električnim aparatima i belom tehnikom, uz obezbeđivanje prevoza ljudi i stvari do njihovih domova“, istakla je Belkić.

Mladima će kroz ovaj projekat, kako kaže, biti ponuđen program obuke za programiranje jer je to najbrže rastući privredni sektor na svetu, koji će im obezbediti lakši pronalazak posla toj oblasti.

“Takođe ćemo ponuditi dodelu malih start-up grantova, donacija i bespovratnih sredstava u vidu nabavke opreme za male privatne biznise. Njihova vrednost biće 2.500 evra bez PDV-a po individualnom korisniku, a biće favorizovano ujedinjavanje u male povratničke kompanije“, rekla je Belkić.

Predstavnik organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) Branislav Janković, kaže da je putem identičnih programa, u protekle tri godine zabeležen povratak 110 porodica koje i danas uspešno posluju.

“Kako bi se uspešno realizovali osnovni ciljevi ovog projekta u pružanju pomoći povratnicima, od izuzetnog značaja je saradnja svih relevantnih aktera, uključujući organe državne vlasti”, napomenuo je Janković.

Projekat “Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na KiM“, organizuju Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), njihovi partneri iz Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) u saradnji sa gradom Vranjem.

Ovaj projekat deo je šireg programa “EU podrška rešenjima za interno raseljene i reintegracije povratnika” ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Osim Vranja, ovim aktivnostima obuhvaćeno je 10 lokalnih samoprava u Srbiji među kojima su Kruševac, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Raška, Vrnjačka Banja, Trstenik, Aranđelovac i Bujanovac.