U okviru obeležavanja „Svetog Prokopija“ slave grada Prokuplja sinoć je održana tradicionalna ribolovačka revija kulinarstva – pripremanje riblje čorbe za građane, koja od prošle godine više nema takmičarski karakter.
Ova manifestacija u organizaciji Grada Prokuplja i Udruženja rekreativnih ribolovaca „Bistro“ koja tradicionalno ima dobar odziv ribolovaca iz Toplice i Niškog regiona, ove godine u Prokuplju je održana po sedmi put.
“Imamo 15 ekipa koje su prijavile učešće u pripremanju riblje čorbe uglavnom iz prokupačkog kraja ali i iz drugih mesta širom Topličkog okruga, iz Niša i okoline”, rekao je predsednik ribolovačkog Udruženja „Bistro“ Srđan Radosavljević.
I ove godine se ekipama u pripremanju riblje čorbe pridružila i ekipa Vojske Srbije, kao i najmlađa ekipa ribolovaca iz Draganje.
“Većina učesnika je sa nama od samog početka, a raduje me da nas je iz godine u godinu sve više i da nam se pridružuje sve više ribolovačkih i kulinarskih ekipa i van Topličkog okruga, kao i mladi koji žele da nastave tradiciju ovog lepog druženja”, kazao je Radosavljević.
Među uglavno muškim ribarskim kulinarima istakla se i jedna ženska ekipa „Auto servisa“ iz Đakusa, a zapažena je i tročlana ekipa ribolovaca iz Niša koji su se u spremanju riblje čorbe na ovom takmičenju oprobali po prvi put.
“Čuli smo za ovu manifestaciju i došli da vidimo kako to izgleda”, rekli su gosti iz Niša i dodali da su iznenađeni velikim odzivom i oduševljeni idejom, tako da će se pridružiti akciji i sledeće godine.
Za pripremanje riblje čorbe svaka ekipa je od organizatora dobila istu količinu ribe, a kulinarska umešnost, tehnika, začini i tajni sastojci učinili su da se svaka razlikuje po ukusu.
Kotlići na otvorenom u za to predviđenom delu prokupačke Velike zelene pijace počeli su da se krčkaju već u 17 sati da bi čorba bila gotova za posluženje tek nakon tri sata kuvanja.
Ove godine, kao i prošle nije bilo dodeljivanja nagrada i proglašenja prvog drugog i trećeg mesta za najukusniju riblju čorbu, pa su svi učesnici bili i pobednici takmičenja.
U večernjim satima Prokupčani su imali prilike da se besplatno i po sopstvenom izboru posluže ribljom čorbom iz kotlića koja je sudeći po odzivu i zadovoljnim degustatorima bila prvoklasna, ukusna i odličnog kvaliteta.
Izvor: Sajt grada Prokuplja
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!