Predstavljen pretraživač kulturnog nasleđa

Ustanove kulture primarno imaju za cilj da se bave zaštitom i prezentacijom kulturnog nasleđa ali proces digitalizacije nam daje mogućnost da odemo korak dalje i da budemo deo virtuelnog kulturnog prostora. Na taj način mi pojačavamo svoju vidljivost i dostupnost jedni drugima ali istovremeno imamo mogućnost i da direktno komuniciramo sa svojom publikom.

Ovo je danas u Nišu izjavila informatičarka u Matičnoj službi Muzeja Vojvodine, Natalija Vulikić, gde je predstavljen Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije.

Danas je u Narodnom muzeju u Nišu, u prisustvu brojnih predstavnika ustanova kulture, održana promocija Pretraživača kulturnog nasleđa Srbije uz pomoć kojeg će najšira javnost biti upoznata sa digitalizovanim fondovima i informacijama o kulturnom nasleđu koje se čuva u našim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika.

Na promociji su govorili pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković i informatičarka u Matičnoj službi Muzeja Vojvodine, Natalija Vulikić.

Vulikić je dodala da je jedan od prvih projekata koji je realizovan prilikom digitalizacije bio projekat i bogatog nasleđa riznica Eparhije niške a nakon čega je usledio proces prenosa podataka i za eparhiju Sremsku. Ona je u svom izlaganju predstavila i uputstvo za lakše korisničko iskustvo i upotrebu Pretraživača kulturnog nasleđa i skrenula pažnju na to da je za struku je veoma važna transparentnost, kako u naučnom tako i u istraživačkom radu te da upravo Pretraživač kulturnog nasleđa sada znatno može ubrzati proces i protok informacija.

Kao prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Srbije i mapiranje spomenka i ustanova kulture, Pretraživač kulturnog nasleđa pokrenut je od strane Ministarstva kulture i informisanja a razvijen je uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft.

Pretraživač kulturnog nasleđa će u velikoj meri doprineti vidljivosti i transparentnosti postavki i rada ustanova kulture u Srbiji.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva dr Dejan Masliković istakao je da je ovim projektom sistematizovan proces digitalizacije u kulturi i da je saradnja države i ustanova kulture stavljena u jedinstveni formalni okvir.

„Posao koji danas obavljaju naše ustanove kulture je od izuzetnog značaja za državu i Ministartsvo kulture i informisanja će nastaviti da ulaže velike napore da se proces digitalizacije u našim ustanovama aktivno podstiče i unapređuje. Digitalizacijom našeg nasleđa mi dajemo dobru osnovu koja će koristiti i budućim generacijama a pozitivni efekti ovoga će se videti ne samo u unapređenju kulture već i u razvoju turizma, obrazovanja i stvaranju društva zasnovanog na znanju.“

Masliković je dodao i da je Pretraživač kulturnog nasleđa urađen na osnovu primera dobre prakse koja je uspostavljena u Finskoj i Italiji a zahvaljujući podršci Majkrosofta i Vlade Republike Srbije, razvijena je platforma koja na najbolji način odgovora izazovima digitalizacije u Srbiji i koja je prilagođena praksi naših ustanova kulture.

Kao mesto susreta i vidljivosti svih ustanova kulture, Pretraživač kulturnog nasleđa građanima omogućuje da na jednom mestu, unošenjem ključne reči, dobijaju osnovne informacije o našem kulturnom nasleđu koje su rezultat stručne obrade a posebnost u sadržaju ovog Pretraživača predstavlja i to što se u njemu nalaze i podaci iz pet muzeja Republike Srpske.

Zvaničnu veb stranicu Pretraživača kulturnog nasleđa Srbije možete posetiti na www.kultura.rs  ili www.kultura.srb .

Za sve ostale informacije, stoji Vam na raspolaganju naša služba za pres i komunikacije.

Jelena Viktorova

tel. +381 65 26 11 023

e-mail:  portal@kultura.gov.rs

www.kultura.rs

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Vidi sliku pa sve namrsteno ko da su dosli na streljanje i to rukovodi zemljom nasmejte se malo zemljo Indijostrasno

vaš komentar