Prisećanja na leskovačkog pesnika Boru Zdravkovića

LESKOVAC – Čitanjem pesama Bore Zdravkovića i odlomaka iz knjige prof. Dr Dragomira Radovanovića „Sećanje na Boru“, sinoć su se leskovački ljubitelji poezije prisetili jednog od najvećih leskovačkih pesnika.

Na inicijativu profesora Radovanovića a u organizaciji Centra za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“ , ovo je prvo veče koje u znak sećanja na Boru Zdravkovića treba da postane tradicionalno i održava se svake godine.

O Bori Zdravkoviću govorili su:  prof. dr Dragomir Radovanović, prof. dr Živan Stojković  i pesnikinja Ljiljana Milenković  a neke Borine pesme kazivala je nekadašnja učenica ovog pesnika Nedeljka Višić.

Tokom večeri, profesor Radovanović ispričao je i nekoliko zanimljivih anegdota iz zajedničkog druženja sa velikim pesnikom a profesor Stojković pročitao je i deo prikaza o Bori, iz knjige „Krivo ogledalo“.

Za muzički predah, tokom večeri, bila je zadužena grupa simpatičnog naziva „Šedouz from Leskovac“  koja je izvela nekoliko pesama Tome Zdravkovića a od prisutnih, iz publike, poteklo je i par zanimljivih predloga.

Iz Poezije 016  najavili su svoje treće pesničke susrete „U srcu Juga“ i, po prvi put,  dodelu nagrade koja će nositi ime „Bora Zdravković“, a član udruženja pisaca iz Leskovca Perica Pešić izneo je ideju da jedna ulica u Leskovcu ponese naziv po jednom od najvećih leskovačkih pesnika svih vremena.

Zoran Jovanović