Projekat “Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Lebane” sutra u muzeju

U petak, 24. decembra sa početkom u 12 časova u sali za naučne skupove u Narodnom muzeju u Leskovcu biće održana promocija projekta “Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Lebane”.

U priodu od 19. oktobra do 3. decembra arheološki odsek Narodnog muzeja u Leskovcu je uspešno realizovao projekat “Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Lebane”. Projektni tim su činili arheolozi: kustos Vladimir Stojanović, rukovodilac projekta, muzejski savetnikJulijana Pešić, muzejski savetnik Smilja Jović i viši kustos Vladimir Stevanović.

Istim tim je 2018. godine dobio nagradu Mihailo Valtrović od strane Muzejskog društva Srbije kao najbolji stručni tim u Srbiji.

U navedenomperiodu izvšenje obilazak svih 39 selau opštini Lebane.Evidentirano je 130 lokaliteta u 37 naseljenih mesta. Od ovog broja 87 lokaliteta nisu do danas evidentirani u arheološkoj literature. Deset lokaliteta su višeslojna – ima ostataka vise epoha najednomlokalitetu,pa je ukupan broj lokaliteta veći, kada se razvrstaju po epohama. Zabeležno je 19 lokaliteta koji sadže ostatke iz doba praizstorije od toga je 11 novih, a dva lokaliteta su višeslojna. Iz rimskog i ranovizantijskog perioda evidentirano je 43 lokaliteta.Od tog broja devet lokaliteta su višeslojni, a novih je 27. Najviše evidentiranih lokaliteta potiče iz srednjeg veka – ukupno 74. Od toga su 8 lokaliteta višeslojni, a 49 je novih. Za pet lokaliteta nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju.

Projektom “Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Lebane” sun a samom terenu i u neposrednomkontaktu sa meštanima provereni svi lokaliteti u selima koji nisu obuhvaćeni ranijim istraživanjima,a u kojima su zabeleženi ostaci prošlosti u starijoj literature, katastarskim listoovima,kazivanjima savrenenika i svi podaci o slučajno pronađenim nalazim koji su dospeli u muzej od strane saradnika. Takođe, izvršena jedopuna podatakaza već registovane arheološkelokalitete. Terenskom prospekcijomi u intervjuima sa meštanima sa teritorije koju pokriva opština Lebane,izvšen jepregled terena i beleženja svih podatakakoji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati moguća nalazišta.

Posebna pažnjaposvećena je toponimima mesta, koji su ukazivali na postojanje određenih ostataka materijalne culture u tom području. Svaki površinski nalaz je ubeležen prema koordinatama osnovne mreže.

Kraj projekta podrazumeva i pripremu za publikaciju rezultata arheološkog rekognosciranja opštine Lebane i nasamomkraju montaža kratkog dokumentarnog filma,sastavljenog od video materijala sakupljenog za vreme trajanja projekta.

Značajna depopulacija udaljenih sela u brdsko-planinskim krajevima južne Srbije ukazuje da ova oblast treba da bude prioritet ustanova zaštite kulturnog nasleđa i nadležnog Ministarstva tokom sledećih godina. Ukoliko se arheološka rekognosciranja ovakvih oblasti ne budu sprovela u realno skorijem vremenskom periodu, preti namopasnost da stučnjake na terenu neće imati ko da uputi ili odvede do određenih lokaliteta. Isto tako, divlji arheolozi i arheoamateri koriste ovakvo stanje za uništavanje arheolokih lokaliteta i pokretnih kulturnih dobara, pa bi prisustvo službenih lica iz nadležne muzejske institucije imalo i prventivni karakter.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

vaš komentar