Projektni tim leskovačke Biblioteke predstavio buduće projekte

Projektni tim Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu prezentovao je danas odobrene projekte koji će biti finansirani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Centra za promociju nauke i grada Leskovca.

Na samom početku obratila se direktorka ove kulturne ustanove Vesna Ilić koja je rekla da su zahvaljujući inspiraciji od prošle godine, bibliotekari nastavili sa pisanjem  projektnim planiranjem novih projekata u ideja u ovoj godini.

“Naše ideje i radove prepoznala je lokalna samouprava, Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Centar za promociju nauke. Nama su odobreni projekti u vrednosti od 3 miliona i 40 hiljada dinara, gde su se projektno finansirala i sufinansirala sedam projekta”, istakla je Ilićeva.

Časopis „Novi legat“ finasniran je sa 150. 000 dinara od strane resornog ministarstva i  sa 100. 000 dinara od lokalne samouprave, drugi projekat „Festival dečjeg stvaralaštva, umetnika i školske klupe“ finanisran je od ministartsva u vrednosti od 250. 000 dinara i lokalne samouprave 190. 000 dinara, projekat „Izgradnja kapaciteta za realizaciju elektronske pozajmice u isturenim odeljenjima Biblioteke“ od ministarstva je dobio 600. 000 dinara a od lokalne samouprave 90. 000 dinara, projekat „Digitalizacija stare i retke knjige zavičajnog fonda i drugih posebnih fondova“ finasiran je od strane ministarsrtva sa 500. 000 dinara i lokalne samouprave 100. 000 dinara, projekat „Unapređenje procesa i praćenja stare i retke knjige“ od 600. 000 i grad 200.000 dinara i projekta „3D LAB“ dobio je od ministarstva 167. 000 i od grada 53.000 dinara.

Unapređenje adaptacije dečjeg odeljenja za prvu fazu dobio je 782. 400 dinara, a od strane lokalne samouprave 200. 000 dinara.

Ukupan iznos svih projekata je 3 miliona, 490 hiljada dinara i od strane lokalne samouprave 950. 000 dinara

„Moram da napomenem da smo prošle godine imali realizaciju projekta u vrednosti od 2 miliona, 700 hiljada dinara, što bi za dve godine ukupno bilo5 miliona 932 hiljade 548 dinara“, podsetila je direktorka.

Ceo tim diplomiranih bibliotekara koji su aktivno učestvovali u izradi ovih projekta, predstavio je značaj i cilj svakog od njih.

O značaju časopisa “Novi legat” nastavku časopisa koji je pokrenuo nekadašnji direktor Biblioteke Saša Hadži Tančić, govorila je Jadranka Jović, napomenuvši  ovaj časopis veoma bitan za ceo Jablanički okrug, jer će produžiti tradicionalnost i modernost u štampanom i elektronskom izdanju daće razne sadržaje iz oblasti kulture, književnosti i bibliotekarstva.

“U prvom broju časopisa koji bi trebalo da izađe do kraja godine pojaviće se eminentna imena iz književnosti, bibliotekarstva, umetnosti, kulutre i ostalih domena našeg stvaraštva”, objasnila je Jovićeva.

Nadica Stojanović predstavila je projekat  Festival dečjeg stvaraštva “Umetnik iz školske klupe” koji je po prvi put održan oktobra 2019. godine , a koji će ove godine sadržati literarni i likovni konkursni deo, konkurs za trejler o omiljenoj knjizi sa temom “Misli mi lete”, ali i radioničarksi deo.

“Biće održano i druženje sa piscima gde će mališani, ali i mladi imati priliku da saznaju odgovore na brojna pitanja. Namera Biblioteke je da napravi ediciju knjiga ovog Festivala, odnosno da dečji radovi budu objavljeni u publikaciji i katalogu, a da likovni budu izloženi”, istakla je Stojanovićeva i dodala da je u planu i montiranje filma sa trejlerima.

Projekat “Izgradnja kapaciteta za realizaciju elektronske pozajmice u isturenim odeljenjima Biblioteke” predstavila je Tatjana Jankov, naglasivši da će ovaj projekat omogućiti elektonski pristup bibliotečkoj građi.

“Omogućiće i jednostavnu i brzu informaciju o svim fondovima Biblioteke, uvid u stanje zaduženja , produžetak roka korišćenja građe, vršenje rezervacije građe van Biblioteke preko računara, tableta ili mobilne aplikacije za android telefone, kao i pretraživanje građe po katalogu u pojedinačnim odeljenjima”, objasnila je Tatjana koja je radila na ovom projektu.

Pored toga, kako je dodala, biće moguće i umrežavanje svih odeljenja i ogranaka Biblioteke.

Sledeći projekat “Digitalizacija i prezentacija stare i retke knjige zavičajnog fonda i drugih piosebnih fondova u Leskovcu” govorio Nebojša Krstić koji je na samom početku napomenuo da im je ovaj projekat odobren posle višegodišnjeg apliciranja I da on za njih predstavlja najvažniju oblast u osavremenjavanju bibliotečko-informacione delatnosti.

“Realizacijom ovog projekta biće nabavljena oprema i razvojem digitalne platforme stvoriće se uslovi za digitalizaciju i prezentaciju 502 knjige, kao i 2.825 strana rukopisa od značaja za Leskovac i Upravni Jablanički okrug, a time i za kulturnu baštinu Srbije”, istakao je Nebojša Krstić.

U okviru ovog projekta biće nabavljena adekvatna oprema za digitalizaciju, profesionalni skener sa pratećom opremom i adekvatnim softverom.

Projekat “Unapređenje procesa upravljanja i prezentacije stare i retke knjige” ima za cilj da svojim rezultatima omogućin integrisano upravljanje starom i retkom građom, ali i starim i retkim knjigama u Biblioteci, privatnim bibliotekama i bibliotekama SRC na teritotriji Jablaničkog okruga, za koje je leskovačka Biblioteka dobila blagoslov niškog episkopa Arsenija.

“Projekat obuhvata nabavku interakvitnog displeja osetljivog na dodir  koji će omogućiti pregled, pretraživanje I štampanje digitalizovanih stranica stare i retke knjige, kao i izradu mape sa fizuelnim podacima svim mesta u kojima se čuva ova vrsta građe”, rekla je Marija Jugović i dodala da će Biblioteka time unaprediti proces upravljanja i prezentacije ove građe na području Jablaničkog okruga.

Prepoznajući potencijal koji 3D štampa može da pruži kroz inovacije i naučnu saradnju, kao i dostupnost tehnologije Dimitrije Stajić nam je ispričao da su došli na ideju da razviju 3D LAB, a zatim su oformili audio kabinet i digitalnu učionicu za koju su, preko projekta “Digitalni građanin” 20 mikrobit računara i pet bozon setova, a do sada su u njoj sproveli za 600 mladih ljudi.

Stajić je zatim govorio o značaju 3D štampača koji je posebno pokazao tokom pandemije korona virusa.

“Na njemu smo izradili 720 zaštitnih vizira za medicinske radnike i donirali ih zdravstvenim ustanovama, Gradskoj upravi, Predškolskoj ustanovi, Ustanovama kulture i mnogim drugima”, podsetio je Stajić.

Inače, realizacija ovog projekta će obuhvatiti nabavku 3D štampača i 3D skenera, ponovo rad sa mladima, a svi rezultati projekta biće javno dostupni.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

12 komentara

 • Sve pohvale za rad i zalaganje.

 • Biblioteka u Vučju vam je odlična, prelep prostor, zanimljivi naslovi i ljubazne bibliotekarke.

 • Ništa, kad nema mene… u videu. Tuga.

 • Veliki trud i zalaganje svih upošljenika. Šteta što je palo u drugi plan radi izbora.

 • Sve pohvale za projektni tim i puno uspeha u daljem radu!

 • Kultura, obrazovanje, ima li nešto lepše od toga, sve pohvale i podrška!

 • Šta je sa mojim kolegom po peru, koga izuzetno poštujem, Dušanom Dojčinovićem. Na njega, njegov rad, i zalaganje, ste skroz zaboravili. A i nema ga u džinglu o Biblioteci. Tuga jedna.

  • Bravo za projektni tim, sve pohvale za njih rad! Kultura i obrazovanje je nešto u šta treba ulagati!

 • Tatjana Jankov je izuzetna osoba i zena koja pomaze da se sve osavremeni i da sve bude na dohvat ruke svim citaocima.

 • Svaka čast, na trudu i angažovanju, i na kraju dolazi rezultat rada.

 • Nasa gradska biblioteka, zajedno sa svim njenim odeljenjima, ima puno projekata koje uspesno realizuje vec nekoliko godina unazad. Sve pohvale uspesnom timu!

 • Drago mi je sto se nasa biblioteka sve vise obogadjuje, osavremenjuje I oplemenjuje u svakom smislu. Dugo joj je trebalo osvezenje sto se upravo desava sve intenzivnije u poslednjih par godina. Sve pohvale za modernizaciju i realizovane projekte

vaš komentar